Duitsers geven startsein voor aanleg Derde Spoor

Nieuws

18 januari 2017

Aanstaande vrijdag 20 januari geven onze Duitse collega’s het officiële startsein voor de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen. Dankzij deze spooruitbreiding kunnen er in de toekomst meer goederentreinen gebruik maken van de Betuweroute. Dat is goed voor de economie in Nederland.

De starthandeling vindt plaats in Oberhausen ‘an der Rothofstraße’. Hier bouwt de Duitse spoorbeheerder DB Netz een nieuw viaduct dat straks over de sporen heen gaat. Het is de eerste van 47 viaducten en bruggen die op de 73 kilometer lange route tussen Emmerich en Oberhausen moeten worden gebouwd of aangepast. De starthandeling wordt verricht door onder meer de minister van verkeer van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Michael Groschek en de Duitse staatssecretaris Enak Ferleman van het ministerie van Transport. De Nederlandse media is van harte welkom bij dit startmoment aanwezig te zijn. Dat kan door een mailtje te sturen naar Marcel Winter persvoorlichter van DB Netz.  

Omleiden spoorgoederenvervoer

De bouw van het 73 kilometer lange derde spoor dwars door een aantal grote steden neemt nog vele jaren in beslag. Tijdens de werkzaamheden is het niet altijd mogelijk om ook treinen te laten rijden. Goederentreinen worden in Nederland dan omgeleid via de Brabant- en Bentheimroute. In 2017 gaat het om een aantal weekenden waarin er niet gereden kan worden en zeven werkweken waarin er maar één spoor beschikbaar is. Meer informatie over dit project vindt u hier: www.prorail.nl/derdespoorduitsland

Stuurgroep Derde Spoor Duitsland

Om de impact van de aanleg van het derde spoor in Duitsland te beperken is de Stuurgroep Derde Spoor Duitsland opgericht. Hierin werkt ProRail samen met: Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam, het Strategisch Platform Logistiek, decentrale overheden, vervoerders en verladers. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is voorzitter van deze stuurgroep.

Nieuw spoor bij Zevenaar

Ook in Nederland wordt hard gewerkt om de aansluiting tussen Duitsland en de Betuweroute te verbeteren. Tussen Zevenaar en de grens wordt over een lengte van 3 kilometer een derde spoor aangelegd. Vorig jaar is de bovenleiding al aangepast zodat goederentreinen bij de grens nog maar eenmaal van spanning hoeven te wisselen. Ook is het spoor uitgerust met een nieuw Europees beveiligingssysteem (ERTMS). Dankzij deze aanpassingen verbetert de doorstroming en kunnen er in de toekomst meer treinen van de Betuweroute gebruik maken. 

Derde Spoor Duitsland 

Een goede infrastructuur voor spoorgoederenvervoer is belangrijk voor de economische ontwikkeling van Nederland. Het aantal treinen dat gebruik maakt van de Betuweroute is de afgelopen jaren gegroeid en zal naar verwachting verder toenemen. Bijvoorbeeld door de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte. Om de verwachte toename in goede banen te leiden, is bij de grens in Zevenaar en in Duitsland meer capaciteit nodig. Door de aanleg van het derde spoor kunnen vervoerders in de toekomst meer goederentreinen inzetten op de Europese corridors voor het goederenvervoer, zoals tussen Rotterdam en Genua.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers