Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Bzzt, een portie duurzaamheid

Nieuws

1 september 2015

Mocht je het niet weten, het is vandaag duurzame dinsdag! Langs het spoor leven veel planten en dieren. Waar het kan helpen we de natuur een handje. Zo maken we hotels voor bijen, helpen we zwanen met landen en bouwen we nesten voor ooievaars.

We beheren duizenden hectaren grond langs het spoor en daar leeft nogal wat. Omdat het spoor ook dwars door natuurgebieden loopt bieden we voor dieren en planten oplossingen zodat ze zo min mogelijk last van ons hebben.

Voor de beestjes

Bijen

Voor bijen maken we zogenoemde ‘bijenhotels’. Dat zijn nestvoorzieningen voor wilde bijen, die niet in een grote kolonie leven. Ze stoppen de kleine gaatjes van het bijenhotel vol met eitjes en stuifmeel. De eitjes worden larven, de larven eten het stuifmeel op en verpoppen. Zo komen er nieuwe wilde bijen bij. In de video vertelt collega Camiel meer over het bijenhotel:

Zwanen

Zwanen gebruiken de sloten langs het HSL-tracé als start- en landingsbaan. Dat loopt helaas niet altijd goed af. Om zwanen te helpen met hun start en landing in de buurt van het spoor heeft ProRail maatregelen genomen. Aan de bovenleidingen zijn 250 wokkelvormige Bird Flight Distractors (BFD’s) gemonteerd.

Ooievaars

Langs het spoor bij Rotterdam bouwde een stel ooievaars bovenop het bovenleidingsportaal een nestje. Dat nest van 150 kilo werd te zwaar en daarom besloten we om de ooievaars een stevig alternatief te bieden.

Maar ook de plantjes

Je denkt er waarschijnlijk niet meteen aan, maar ProRail plant nogal wat bomen. Bij de aanleg van grote faunapassages over het spoor bijvoorbeeld. Bij dit soort projecten wordt als het ware de natuur doorgetrokken over het spoor. Natuurgebieden die in het verleden zijn gescheiden door de aanleg van een spoorlijn, worden hiermee weer met elkaar verbonden. Bij zo’n project zijn heel wat bomen nodig!

En dan het spoor

Om het spoor te onderhouden en stations te bouwen zijn we zelf ook debet aan de nodige CO2-uitstoot. Jaarlijks verbruikt ProRail zo’n 120 miljoen kWh elektriciteit en 4 miljoen m3 aardgas. Onze eigen CO2-uitstoot proberen we steeds verder terug te dringen. Dat doen we bijvoorbeeld met de inkoop van duurzame elektriciteit, efficiëntere stationsverlichting en zonnecellen.

Duurzame tips

Voor de 17e keer verzamelde Duurzame Dinsdag duurzame ideeën uit de samenleving. Dit jaar zijn er ruim 250 innovatieve initiatieven en duurzame oplossingen ingeleverd, ideeën die bijdragen aan een duurzaam Nederland. Vandaag 1 september is de koffer met 250 initiatieven overhandigd aan staatssecretaris Mansveld.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers