Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

Digitaal je fiets parkeren

Nieuws

11 februari 2016

Heel veel reizigers komen met de fiets naar het station. En die willen snel een plekje in de stalling. Amersfoort heeft nu de primeur voor ons fietsparkeersysteem 2.0: op een digitaal scherm kan je precies zien waar een plek vrij is.

Tweede generatie

We hebben al vergelijkbare parkeersystemen voor fietsen geïnstalleerd in steden als Groningen, Zutphen en Utrecht. Nieuw in Amersfoort is dat fietsers in elk gangpad op digitale schermen kunnen zien waar de vrije plekken zijn in de onderste of bovenste fietsenrekken. Ook kan de gestalde fiets makkelijk worden teruggevonden. De stalling denkt als het ware met je mee. En zo wordt het systeem steeds efficiënter, je kunt spreken over de tweede generatie 'slimme' fietsenstallingen.

Gemak van deur tot deur

Een paar cijfers: 40% van de dagelijkse 1,2 miljoen treinreizigers komt op de fiets naar het station. En 15% gaat vanuit de trein met de fiets naar z’n eindbestemming. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dat doen we door méér fietsenstallingen te maken, en door bestaande stallingen beter te benutten.

Meer fietsplekken

Sinds 2000 hebben we op bijna 410 stations ruim 400.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 450.000 en groeit de komende jaren naar ruim 600.000. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje. In de slimme fietsenstalling in Amersfoort is nu plaats voor 2170 fietsen.  De kelder wordt nog vergroot tot een ruimte waarin 4300 fietsen gestald kunnen worden. De eerste 24 uur zijn straks gratis. Het Stationsplein in Amersfoort wordt dan fietsvrij en beter toegankelijk.

 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers