Heel Goes weer voorzien van raildempers

Nieuws

2 oktober 2015

Het is een flinke klus komend weekend: het terugplaatsen van 7100 raildempers over een lengte van 1400 meter in Goes. De raildempers waren tijdelijk verwijderd om het spoor te kunnen vernieuwen.

Een raildemper is een soort rubberen blok die direct op de spoorstaaf wordt gemonteerd. Ze dempen het geluid van voorbijkomende treinen met circa 3DB en zorgen zo voor minder spoorlawaai. Het is één van de maatregelen die ProRail neemt als onderdeel van het geluidsaneringsprogramma ‘Zeeuwse lijn’ dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In dat kader zijn ook de houten dwarsliggers inmiddels vervangen door betonnen exemplaren.

Komst geluidsschermen

Behalve raildempers komen er ook geluidsschermen in Goes. Een ingenieursbureau werkt in opdracht van ProRail op dit moment aan het ontwerp. Als alles verloopt volgens plan worden de schermen geplaatst in 2017. Daar waar de schermen niet afdoende zijn, wordt gevelisolatie toegepast. De raildempers, schermen en gevelisolatie moeten er voor zorgen dat alle inwoners van Goes straks voldoende beschermd zijn tegen het geluid van voorbijkomende treinen.

Trillingen

Naast geluid geven bewoners van Goes ook aan last te hebben van trillingen. In tegenstelling tot geluid ontbreekt het voor trillingen aan landelijke wet- en regelgeving. Daarom kan en mag ProRail als spoorbeheerder hier geen maatregelen tegen nemen. Dit is een landelijk probleem dat de aandacht heeft van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Tweede Kamer. Zij onderzoeken of het mogelijk is om net als voor geluid ook voor trillingen adequate wet- en regelgeving op te stellen. Maar de gemeente Goes wil daar in het belang van haar inwoners niet op wachten. Daarom heeft Goes TNO om advies gevraagd en gaat ProRail voor rekening en risico van de gemeente een kruiswissel verplaatsen om de trillingen te verminderen.

Verbetering doorstroming

Tot slot wordt er ook gewerkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Goes. ProRail gaat daarom in opdracht van de gemeente Goes de overweg bij de Van Hertumweg vervangen door een onderdoorgang. Dit verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid. Om dezelfde redenen wordt ook de spoorwegovergang bij de Buys Ballotstraat in opdracht van de gemeente Goes aangepast.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers