Hoe mooi het weer ook is, niet spoorlopen

Nieuws

6 oktober 2015

De herfstvakantie is op komst en dat betekent voor veel mensen heerlijk struinen door de bossen, paddenstoelen bewonderen en zoeken naar kastanjes, eikels en beukennootjes. Veel plezier met je herfstwandeling! Maar als je in de buurt van het spoor bent, doe dan wel voorzichtig. Mensen die een wandelingetje dicht langs het spoor maken of daar even de hond willen uitlaten: denk twee keer na. Het is levensgevaarlijk en machinisten schrikken zich een hoedje. Met alle gevolgen van dien.

Spoorlopen is levensgevaarlijk en zorgt voor vertraging

Jaarlijks zorgen ‘spoorlopers’ voor flinke vertraging. Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor samenkomen. Denk aan natuurgebieden die doorkruist worden door een spoorlijn of campings die dicht bij het spoor liggen.

Wandelaars en spelende kinderen

Machinisten melden op mooie dagen vaker wandelaars of spelende kinderen langs het spoor, die zich vaak niet bewust zijn van het gevaar. Machinisten schrikken, remmen en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden, waardoor veel reizigers te laat op hun bestemming aankomen.

Waarschuwingen en boetes

ProRail wil ongevallen voorkomen en het spoor betrouwbaarder houden. Daarom doen we er alles aan om spoorlopen te voorkomen. We waarschuwen voortdurend voor het gevaar en de overlast. Ook voeren onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) dagelijks controles uit. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro.We organiseren regelmatig campagnes om mensen te waarschuwen. Meer informatie vind je op prorail.nl/veiliggedrag.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers