Maandag eerste treinen over nieuwe spoorbrug bij Amsterdam

Nieuws

3 september 2015

Komend weekend (5 en 6 september) werken we weer hard aan de spoorvernieuwing richting Schiphol. Hoogtepunt is de aansluiting van een gloednieuwe, beweegbare spoorbrug over de Schinkel, ten zuiden van Amsterdam. Maandagochtend rijden de eerste treinen over de Schinkelbrug.

Belangrijke spoorbrug voor plezier- en beroepsvaart

De rivier de Schinkel is onderdeel van de Staande Mastroute tussen Amsterdam en Dordrecht, belangrijk voor schepen met een vaste mast die (spoor)wegen moeten kruisen. De bruggen gaan op gezette tijden open voor de scheepvaart en moeten dus beweegbaar zijn. Omdat we het spoor richting Schiphol verdubbelen komt er een nieuwe spoorbrug over de Schinkel bij. Er liggen nu vijf beweegbare verkeersbruggen naast elkaar: twee voor de rijksweg, één voor de metro en twee voor het spoor. De nieuwe spoorbrug wordt dit weekend aangesloten op het hoofdspoornet, maandagochtend rijden de eerste treinen er overheen. Komend weekend kunnen er vanwege de werkzaamheden geen Staande Masten door de Schinkelbruggen.

Technische weetjes nieuwe Schinkelbrug

De nieuwe spoorbrug is vlak tegen de bestaande spoorbrug gebouwd. De totale overspanning is 148 meter, de overspanning van het beweegbare deel is 15,8 meter. Als het beweegbare deel dicht is, is de doorvaarthoogte voor schepen 8 meter. 

Spoorvernieuwing richting Schiphol

Tussen Schiphol en station Duivendrecht verdubbelen we het spoor over acht kilometer. Er komen nieuwe spoorviaducten en stations Amsterdam Rai krijgt een extra perron. Over een jaar ligt er een nieuw spoornetwerk van en naar Schiphol met capaciteit voor meer treinen. Dat is belangrijk voor de bereikbaarheid van de luchthaven en het sluit aan op de ontwikkelingen op de Zuidas.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers