Meer ruimte voor de fiets in Hengelo

Nieuws

4 maart 2016

Fietsers kunnen sinds vandaag gebruik maken van de nieuwe fietsenstalling op station Hengelo. Het gaat om een zogeheten fietsflat aan de voorzijde van het station die plaats biedt aan ongeveer 2200 fietsen.

De fietsenstalling is nog niet helemaal klaar. In mei zal de stalling nog gedeeltelijk worden afgesloten. ‘Dan gaat aannemer BAM nog de coating en het schilderwerk aanbrengen’ zegt bouwmanager Richard Oude Egbrink. ‘Dit kan nu niet door de weersomstandigheden. Deze periode zal na verwachting drie weken gaan duren en de gebruikers kunnen dan hun fietsen kwijt op de begane grond, de onderste laag van de stalling.’

Ruimte voor groei 

Met de komst van een architectonisch hoogstaande fietsflat ontworpen door architect Paul van der Ree van studio SK, hebben de reizigers bij station Hengelo nu veel meer ruimte om hun fiets te parkeren. Ten opzichte van de oude staling is het aantal stallingsplaatsen bijna verdubbeld. In de toekomst is er nog ruimte voor uitbreiding van de stalling met nog eens 400 tot 500 plaatsen.

Stad en station goed bereikbaar

Naast de nieuwe onbewaakte fietsenstalling is er op station Hengelo ook een bewaakte fietsenstalling. Stad en station zijn nu voor iedereen weer goed bereikbaar mede dankzij de nieuwe stalling die gratis te gebruiken is. De bouw kostte 3,5 miljoen euro en is gefinancierd door de gemeente Hengelo en ProRail dankzij een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Stalling Zuidzijde gesloten 

De werkzaamheden in de stationsomgeving zijn nu afgerond en de tijdelijke fietsenstalling aan de zuidzijde van het station zal binnen enkele weken worden gesloten. Fietsers worden tijdig gewaarschuwd om fiets weg te halen. Fietsen die blijven staan zullen in een depot worden geplaatst. 

Ruimte voor de Fiets 

De vernieuwing van de fietsenstalling in Hengelo maakt voor onderdeel uit van het programma Ruimte voor de Fiets. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Sinds 2000 zijn er landelijk 425.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 450.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare co-financiering, verder naar 600.000 in 2030

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers