Nieuwe impuls voor verduurzaming spoorsector

Nieuws

28 januari 2016

De komende jaren zet ProRail verder in op het verduurzamen van de eigen organisatie en van de operatie ‘buiten’. Uiteindelijk wil ProRail naar een volledig CO2 neutraal spoor toe. “Dit doen we door het reduceren van het energieverbruik, door zelf duurzaam stroom op te wekken en door groene stroom in te kopen.” aldus president-directeur Pier Eringa van ProRail tijdens het Dutch Power Symposium afgelopen donderdag in Bunnik.

Op het Dutch Power Symposium is de aftrap gegeven het platform groene netten. Hierin werkt ProRail samen met andere grote infrastructuurbeheerders zoals Alliander, Enexis, Gasunie, Stedin, TenneT en KPN. De samenwerking concentreert zich rondom zes thema’s: energiebesparing in het bedrijf, circulaire kabels en leidingen, circulair spoor, vergroenen van het energiegebruik, Fair IT en waar mogelijk het gezamenlijk gebruiken van infrastructuur.

Fair infra

“Fair Infra is het nieuwe uitgangspunt in onze relatie met leveranciers. We garanderen hiermee een stabiel speelveld met duurzame innovatie voor de infrastructuur’’, zegt Pier Eringa. ,,Gezien de omvang van alle maatschappelijke infrabeheerders samen (goed voor 5% van het nationale energieverbruik), draagt dit direct bij aan significant lagere CO2-uitstoot in Nederland en de kanteling naar een circulaire economie.’’

Zonnepanelen op stations

De zeven beheerders werken toe naar een significante verlaging van hun periodieke energieverbruik. Dat gaan ze doen door meer gebruik te maken van duurzame, zelf opgewekte energie en efficiënter energietransport over de netten. Zo is Gasunie er in geslaagd om efficiënter te transporteren door de gasstromen in de netten minder te verwarmen, en kopen KPN en TenneT voor hun bedrijfsvoering groene stroom vanuit windparken in. ProRail wekt al steeds meer elektriciteit op uit zonnepanelen vanaf de daken van haar treinstations en onderzoekt momenteel of het huidige geëlektrificeerde netwerk van 1500V naar 3000V gelijkspanning kan worden omgebouwd. Hiermee worden energienetverliezen gereduceerd.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers