Paaseitjes zoeken bij ecoduct Kootwijkerzand

Nieuws

14 april 2017

Op de Veluwe bouwt ProRail a.s. Paasweekend ecoduct ‘Kootwijkerzand’ over de snelweg A1. Dieren kunnen daar straks veilig spoor en snelweg oversteken. En omdat het Pasen is maak je hier kans op een mooie prijs!

Familiebezoek

Even een snelweg en spoorbaan oversteken om de familie aan de andere kant te bezoeken... Een familiebezoekje is een hachelijke onderneming voor de verschillende dieren die op de Veluwe wonen! Daar gaan we wat aan doen.

Brug + tunnel = faunapassage

ProRail bouwt in samenwerking met Rijkswaterstaat een ecoduct over de A1, in combinatie met een tunnel die onder het naastgelegen spoor Amersfoort-Apeldoorn door leidt. De faunapassage ligt vanaf de snelweg gezien tussen afrit Stroe en afrit Kootwijk, dicht op de grens van de gemeenten Barneveld en Apeldoorn. 

Paasweekend dak erop

In het paasweekend wordt het dak van het ecoduct over de snelweg geplaatst. In totaal legt een hijskraan 52 liggers van 28 meter over de snelweg. Deze leggers vormen samen het dak. Het betekent een weekend lang keihard werken met groot materieel. Op gezette tijden zal de kraan ook op de rijbaan staan. Autoverkeer wordt in de nachten van het weekend daarom omgeleid. De A1 gaat dicht van 22:30 tot 09:00 uur in beide richtingen tussen afrit 17 Stroe en afrit 18 Kootwijk. Meer informatie hierover vindt u bij Rijkswaterstaat.

Tunnel

Drie weken later in het weekend van 6 en 7 mei wordt een tunnel onder het spoor geplaatst. Er rijden tussen Amersfoort en Apeldoorn in dat weekend geen treinen maar bussen. Meer informatie over het bouwproject vindt u op de site https://www.prorail.nl/projecten/faunapassage-maanschoten/nieuws/afsluiting-rijksweg-a1-voor-aanleg-ecoduct

Klaar

Dieren staan te trappelen om over te steken. Tijdens de bouw zijn al 5 gladde slangen, 25 zandhagedissen, 10 levendbarende hagedissen en 157 hazelwormen gevangen en teruggeplaatst. Rond de kerstdagen verwachten we de hele passage klaar te hebben en kunnen ze allemaal veilig de oversteek wagen.

Spot de paaseitjes en win!

De paashaas heeft paaseitjes rond de faunapassage Kootwijkerzand verstopt. Kun jij ze in de foto vinden? Mail het precieze aantal eitjes naar socialmedia@prorail.nl onder vermelding van je naam, adres en telefoonnummer. Je maakt kans op een leuk cadeautje: een bluetooth speaker of een duurzaam bijenhotel. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers