Primeur voor station Blerick

Nieuws

20 juli 2017

Je voelt het niet en je ziet het niet. Toch heeft station Blerick een primeur. Het is het eerste station in Nederland met een duurzame perrontegel!

Duurzaam betekent dat de nieuwe tegels zijn beoordeeld volgens het Cradle to Cradle principe. Dit houdt in dat het productieproces is doorgelicht op materiaalkeuze, hergebruik en invloed op mens en milieu. Het Cradle to Cradle keurmerk kent de niveaus basis, brons, zilver, goud en platina. De perrontegel op station Blerick is onderscheiden met zilver. De duurzame perrontegel wordt nu verder geĆ«valueerd door TNO. Indien de resultaten goed zijn, wil ProRail meer duurzame tegels op perrons toepassen.

Mooie besparing

Met de nieuwe tegel is 4950 m2 perron betegeld. Daarmee is ten opzichte van een conventionele perrontegel een besparing van 8% CO2-uitstoot gerealiseerd. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot die 225 bomen in een jaar kunnen opnemen.

Vernieuwing station

Station Blerick was toe aan een opknapbeurt en is de afgelopen maanden flink vernieuwd. De zijperrons rusten nu op zand en keerwanden. Ze hebben allemaal een gelijke in- en uitstaphoogte en de bestrating is vernieuwd. Ook is er nieuw stationsmeubilair geplaatst. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan een nieuwe hellingbaan.

Ambitie ProRail

ProRail heeft de ambitie om duurzamer te gaan werken. Niet alleen, maar samen met andere partijen zoals vervoerders, overheden, leveranciers, aannemers en ingenieursbureaus. In de brochure Duurzaam Spoor leest u meer over het meerjarenbeleid tot 2030 en over de samenwerking met andere partijen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers