The game is on: zes treinen per uur

Nieuws

30 juni 2017

Zes intercity’s per uur rijden er vanaf december op het traject Amsterdam – Eindhoven, nu zijn dat er nog vier. Achter de schermen verandert er veel om reizigers tussen Amsterdam, Utrecht, s-Hertogenbosch en Eindhoven elke tien minuten met een Intercity te bieden. ProRail en NS hebben in de voorbereiding daarop simulaties en trainingen gehouden om het personeel de nieuwe dienstregeling te laten ervaren.

Knelpunten boven tafel krijgen

Doel van de simulaties is om knelpunten zo snel mogelijk boven tafel te krijgen en ze op te lossen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vragen of er met zes intercity’s per uur voldoende tijd is om beslissingen te nemen, of de werkwijze moet worden aangepast en of er bij verstoringen voldoende reservecapaciteit beschikbaar is.

Situaties naspelen

Treinverkeersleiders, machinisten, conducteurs en andere logistieke medewerkers oefenen met de nieuwe treindienst. Een uur lang spelen 30 medewerkers van ProRail en NS online diverse situaties na. Van een gestrande goederentrein bij Meteren tot spoorlopers bij station Utrecht Vaartse Rijn, verschillende logistieke puzzels worden zo samen opgelost. Door de inzet van ‘serious-gaming’ met innovatieve software, dat ontwikkeld is door de innovatieafdelingen van ProRail en NS, kunnen we de invoering van de nieuwe dienstregeling straks zo soepel mogelijk laten verlopen.

Verbeteren

Na het spelen van een game wisselen de deelnemers, observatoren en het simulatieteam hun ervaringen uit. Deze worden vertaald in aanbevelingen, waarnemingen en oplossingen en besproken en opgepakt met betrokken afdelingen, zodat straks in de praktijk verstoringen zo effectief mogelijk opgelost kunnen worden.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers