Verlichting op stations voor mensen met een visuele beperking

Nieuws

9 juni 2017

ProRail, de Oogvereniging en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen hebben donderdag hun handtekening gezet onder een langdurige en doelmatige samenwerking om de stations in Nederland toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De basis hiervoor is het programma Toegankelijkheid van ProRail met als specifiek aandachtspunt verlichting.

Goede verlichting is maatwerk

“Verlichting en het toegankelijk maken van stations voor reizigers met een visuele beperking is best lastig, zeker bij bestaande stations”, zegt Tjebbe Ruskamp, projectmanager bij ProRail, afdeling Stations & Transfer. Er is spanning tussen wetgeving die meer verlichting eist en duurzaamheidseisen die juist minder licht voorschrijven: “Visio adviseert ons hoe we de bestaande richtlijnen kunnen toepassen in het belang van mensen met een visuele beperking. Visio deelt dit advies met de Oogvereniging, zodat deze daarover een standpunt kan bepalen.” Alle stations worden door ProRail  in de komende jaren voorzien van duurzame ledverlichting. Per station wordt met kennis en ervaring van Visio en Oogvereniging Nederland maatwerk geleverd om de toegankelijkheid te optimaliseren zonder overbodig veel licht te produceren

Veel verschillende oogafwijkingen

Wim van Damme, klinisch fysicus bij Visio en specialist in het menselijk zien vult aan: “Er zijn veel verschillende oogafwijkingen, waardoor het lastig is om generieke maatregelen te bedenken. Maar we zetten ons in om voor een zo groot mogelijke groep de toegankelijkheid te optimaliseren. Naast verlichting op diverse plekken op de stations richten we ons bovendien op trappen, hoogteverschillen, bewegwijzering en kleur- en contrastgebruik.” De Oogvereniging voert samen met Visio gebruikerstesten uit om opgeleverde werkzaamheden te toetsen. “Ook zoeken we contact met gemeenten om knelpunten in de aansluiting van het station op de omgeving te bespreken.”

Belangrijk om betrokken te zijn

Ingeborg van der Pijl, themacoördinator Mobiliteit & Toegankelijkheid bij de Oogvereniging: “De meerwaarde van de betrokkenheid van de Oogvereniging is dat we nadrukkelijk het gebruikersperspectief vertegenwoordigen. Dit is best een lastige opgave als het om verlichting gaat. Je kunt dit nooit voor iedereen helemaal goed doen. Bij de gebruikerstests die we uitvoeren werken daarom mensen met verschillende oogaandoeningen mee.”

Koninklijke Visio

Bij Koninklijke Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Een specifieke dienstverlening van Visio is Visio Zicht op Toegankelijkheid. Deze adviseert over visuele toegankelijkheid bij ontwerp, bouw of verbouw van binnen- en buitenruimten. De adviseurs volgden een gespecialiseerde opleiding en hebben expertise opgebouwd in de dagelijkse praktijk. Zij kennen de ervaringen van slechtziende en blinde mensen en weten precies wat de behoeften met betrekking tot toegankelijkheid zijn. De adviesdienst werkt onder meer voor opdrachtgevers van bouwprojecten, ontwerpers, gemeenten, bedrijven en woningbouwverenigingen. Meer informatie: www.visiozichtoptoegankelijkheid.nl 

Oogvereniging

De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. De Oogvereniging zet zich ervoor in dat mensen met een visuele beperking volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Toegankelijk openbaar vervoer is hierbij een belangrijk aandachtsgebied. Meer informatie: www.oogvereniging.nl of neem contact op met de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.

Stations toegankelijk

ProRail streeft ernaar dat in 2020 minimaal 90% van de reizigers van en naar volledig zelfstandig toegankelijke stations kunnen reizen. In 2030 moeten álle stations zelfstandig toegankelijk zijn. In het programma Toegankelijkheid worden onder meer perrons zelfstandig bereikbaar door het aanleggen van hellingbanen of liften en het aanpassen perronhoogtes ten behoeve van een het realiseren van een zelfstandige instap. Daarnaast worden stationsvoorzieningen aangepast, zoals bijvoorbeeld toiletten, geleidelijnen en braillebordjes zodat ze door iedereen veilig en zelfstandig kunnen worden gebruikt. Uitgebreide informatie over het programma toegankelijkheid vind je hier en meer informatie over ledverlichting vind je hier.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers