Hulp bij afvalscheiden op station en in de trein

Nieuws

11 april 2017

Op station Arnhem Centraal wordt op 11 april extra aandacht gevraagd voor afvalscheiding op stations en in de trein. ProRail en NS willen dat over een paar jaar 75% van het afval is voor hergebruik. Elk jaar verdwijnt 12 miljoen kilo afval in de afvalbakken op stations.

Afval-assistenten op station Arnhem

Vanaf 11 april helpen afval-assistenten de reizigers op station Arnhem Centraal bij het juist weggooien van de koffiebeker of oude krant en beantwoorden zij vragen over afval en hergebruik. Treinreizigers dragen graag bij aan recycling. Een lege koffiebeker eindigt echter vaak tussen de kranten: terwijl een koffiebeker een dun plastic laagje heeft tegen lekkage. Die beker hoort dus bij het restafval. Reizigers wordt ook gevraagd om hun krant achter te laten in het bagagerek in de trein, zodat deze door meerdere mensen kan worden gelezen. De schoonmakers zamelen deze aan het eind van elke dag apart in, zodat ze schoon en droog blijven en makkelijker te recyclen zijn.

Op meer stations

Na station Arnhem Centraal doen de afval-Assistenten ook de andere stations aan waar gescheiden afvalbakken staan. Sinds 2015 staan op steeds meer stations gescheiden afvalbakken. Je vindt ze nu al op Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Eindhoven en Utrecht Centraal. Op 11 april reizen de assistenten ook mee met de nieuwe Flirt-treinen: de eerste treinen van NS met gescheiden afvalbakken op de balkons.

Afval waardevol

Goed gescheiden afval is een waardevolle grondstof voor nieuwe producten. Een uitgelezen Metro is een uitgelezen kans voor een nieuwe editie. Ook de jassen van de afvalassistenten zijn gemaakt van duurzame materialen: gerecyclede plastic flesjes. Zelf onderweg afvalscheiden? Kijk dan op ruimtlekkerop.nl!

Green Deal

In februari 2015 is de ’Green Deal afvalrecycling en reductie in treinen en op stations’ getekend. Een overeenkomst tussen ProRail, NS en ministerie van Infrastructuur en Milieu met afspraken om in 2020 25% van het afval te reduceren ten opzichte van 2014 en 75% daarvan gescheiden in te zamelen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers