Beantwoording Kamervragen ProRail

Nieuws

27 november 2015

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (IenM) Sharon Dijksma heeft vragen van Tweede Kamerleden over de financiën bij ProRail schriftelijk beantwoord.

In ons jaarverslag rapporteren wij ieder jaar over onze financiën. In het door de accountant goedgekeurde jaarverslag over 2014 hebben wij zelf aangegeven dat de interne beheersing van financiële processen niet op alle punten aantoonbaar op voldoende niveau is. En ook dat wij al langere tijd bezig zijn dit te verbeteren

Tekorten spooronderhoud

Afgelopen jaren is ons duidelijk geworden dat met het door het ministerie van IenM beschikbare budget tot 2028 het reguliere beheer en onderhoud van het spoor moeilijk haalbaar wordt. We krijgen minder geld. Hierover is uitvoerig met het ministerie van IenM overlegd. Uiteindelijk is het aan de politiek om ambitie en budget met elkaar in evenwicht te brengen.

De oplossing?

Externe onderzoekers concludeerden dat de vraag van ProRail naar budget voor spooronderhoud klopt met wat er voor nodig is, en er zijn maatregelen voorgesteld om het gat tussen het budget van IenM en de ambities op te lossen. De staatssecretaris heeft ProRail gevraagd om de maatregelen verder uit te werken. 

Veel gestelde vragen

Meer weten over onze financiën? In het ge-update nieuwsbericht De veel gestelde vragen over ProRail mét de antwoorden lees je alles over tarieven op het spoor, projectadministratie, spooronderhoud en nog veel meer! De antwoorden op de Kamervragen vind je op deze website van IenM.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers