Bokkige koe blokkeert spoor

Nieuws

28 september 2016

Dinsdagavond 27 september liep een dwarse koe tussen de sporen van Delft naar Schiedam. We legden onmiddellijk het treinverkeer stil om haar zo snel mogelijk weg te krijgen en dat viel niet mee.

Oeps

Naast de spoordijk tussen station Schiedam en Delft liggen weilanden en grazen koeien. Een bewoonster dacht gisteren (rond 20u) kennelijk dat het gras groener was aan de andere kant, waagde zich in de sloot… en kwam daar niet meer uit. De brandweer snelde toe. De koe vluchtte ondertussen in het pikkedonker de sloot uit de spoordijk op. Oeps! Onmiddellijk werd het treinverkeer stilgelegd. Gelukkig deden zich geen ongelukken voor.

Pffffew

ProRail kwam nu ook ter plaatse. Hoe krijg je zo’n onwillige koe weer terug in haar hok? Pas 4 kilometer verder lag de eerste oversteek naar een weiland… Naburige boeren hielpen mee met duwen en trekken, maar de koe bleef stokstijf staan. Ook andere trucjes haalden niets uit. Dan maar stevigere maatregelen. In het nabijgelegen weiland werd een tractor neergezet. Met een lang touw is de koe met humane maar stevige dwang van de spoordijk, door de sloot, terug het weiland in geleid. Pffffew, missie geslaagd! Het was inmiddels rond 22u, maar de sporen konden weer in dienst.

Steeds minder

Treindienstverstoringen waarbij dieren betrokken zijn komen steeds minder voor. ProRails aanpak lijkt daarmee vruchten af te werpen. Zwanenlinten voorkomen bijvoorbeeld dat grote vogels de bovenleiding in vliegen. We experimenteren met geurzuiltjes waardoor wild afstand houdt. En in de nazorg besteden we samen met Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA's) meer aandacht aan dit aspect. We gaan bijvoorbeeld zorgvuldig na of een landeigenaar zijn afrastering (hekken/sloten) op orde heeft. Ook bij deze situatie tussen Schiedam en Delft  onderzoeken we of maatregelen nodig zijn.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers