Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

ProRail valt in de prijzen

Nieuws

29 september 2016

ProRail heeft een prijs gekregen voor de manier waarop we omgaan met geografische informatie. ProRail is ‘vooruitstrevend en een voorbeeld voor andere organisaties', zo werd gezegd tijdens de Esri GIS Conferentie 2016 toen ProRail de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’ won.

De prijs komt van Amerikaanse fabrikant Esri van het geografisch informatiesysteem ArcGIS.

Erkenning

De prijs is een erkenning voor de ontwikkeling die de spoorbeheerder heeft doorgemaakt in het gebruik van het geografische informatiesysteem. ProRail werkt inmiddels vijftien jaar met Arcgis en gebruikt het voor het vastleggen van bedrijfsmiddelen (assets): rails, bovenleiding, wissels en stations. Na vastlegging is deze informatie beschikbaar om te gebruiken in kaarten op het web en in apps.

Steeds meer toepassingen

Steeds meer afdelingen binnen ProRail maken gebruik van het systeem. Zo is Spoorweb ontwikkeld op basis van ArcGIS. Spoorweb wordt het nieuwe systeem waarin ProRail incidenten op het spoor registreert. Op basis van locatiegegevens kun je op een kaart precies zien waar het incident heeft plaatsgevonden. Ook het in kaart brengen en beheren van gronden die ProRail in bezit heeft, worden ondersteund met geo-informatie. En onze ICT’ers hebben een app ontwikkeld waarmee inspecteurs tot drie keer sneller kunnen werken bij de inspectie van infra-objecten, zoals seinen, het spoor en tunnels. We delen data met onze partners zoals onze aannemers, die daardoor altijd en overal over actuele informatie beschikken.

En we gaan door

Met deze prijs op zak, leunen we nu niet achterover, want we hebben voor de toekomst nog genoeg plannen. Zo willen we geo-informatie realtime beschikbaar maken voor de hele organisatie en we onderzoeken welke plek dronebeelden moeten krijgen binnen de geografische informatievoorziening. Dit zijn nog maar een voorbeelden van onze toekomstplannen. De gewonnen prijs is een aanmoediging voor de komende jaren.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers