Spoorwerkzaamheden rond Alphen aan de Rijn

Nieuws

22 juli 2016

ProRail voert van zaterdag 23 tot en met zondag 31 juli aanstaande werkzaamheden aan perrons uit in het kader van het programma ‘Station Alphen aan den Rijn toegankelijk’. Door deze werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk van, via en naar Alphen aan den Rijn. De NS zet bussen in.

Aanpassen perronhoogtes

De werkzaamheden betreffen het aanpassen van de perronhoogtes. De voorbereidingen daartoe starten al op 18 juli aanstaande bij spoor 1. Dit heeft nog geen gevolgen voor het treinverkeer. De perrons komen op gelijke hoogte met de instaphoogte van de treinen. Dat maakt instappen makkelijker, ook voor mensen die minder goed ter been zijn.

Geen treinverkeer

Door de werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk van, via en naar Alphen a/d Rijn, van 23 tot en met 31 juli 2016. NS zet bussen in tussen Alphen a/d Rijn en Gouda/Bodegraven/Leiden Centraal. Reizigers tussen Utrecht Centraal en Leiden Centraal kunnen omreizen via Schiphol, reizigers tussen Woerden en Leiden Centraal reizen om via Den Haag Centraal. De extra reistijd is 30-45 minuten. We raden reizigers aan kort van tevoren de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Combineren van werkzaamheden

ProRail werkt continu aan een nog grotere betrouwbaarheid van het spoor door onderhoud, vernieuwing en uitbreiding. Ook een groot aantal stations is in verbouwing, zodat reizigers in de toekomst meer comfort wordt geboden. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk gecombineerd en uitgevoerd op rustige tijdstippen, s’nachts, in de weekenden en in vakantieperiodes, om hinder voor reizigers en vervoerders zoveel mogelijk te beperken. Omdat er negen dagen geen treinverkeer mogelijk is van, via en naar Alphen aan den Rijn, zijn we ook op andere plekken aan dit tracé aan het werk: 

  • Leiden Centraal – vervangen van natuursteen op perron van sporen 1 en 2
  • Leiden spoorwegovergang Moorsweg- vervangen van platen
  • Leiden Lammenschans: het perron op hoogte brengen voor een gelijkvloerse instap
  • Leiden Kanaalweg - aanleg spooronderdoorgang Kanaalweg (ten zuidoostenen van Leiden Lammenschans)
  • Zoeterwoude – wisselvernieuwing
  • Gouwebrug – vervangen van platen
  • Nabij Gouwebrug – vervangen van bovenleidingsmast
  • Tracé tussen Waddinxveen Noord richting Alphen – vervangen bovenleidingsbedrading 

Samenwerken aan toegankelijk openbaar vervoer

Elk jaar worden meer stations toegankelijk. Dat lukt omdat we samenwerken. Bijvoorbeeld met de vervoerders. Aanpassen van de perronhoogte heeft immers alleen zin als het past bij de instap van de treinen. Verder stemmen we veel af met andere partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer, bijvoorbeeld ouderenbonden, Oogvereniging, netwerk voor mensen met een beperking of chronisch ziekte - Ieder(in), ov-partijen en overheden.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers