Plan van aanpak geluidsmaatregelen gepresenteerd aan gemeenten

Nieuws

19 april 2017

ProRail bekijkt momenteel welke geluidsschermen het langs de route van de HSL kan plaatsen en hoe de schermen kunnen worden geplaatst. Hierover heeft ProRail op 29 maart jl overleg gehad met de gemeenten langs de HSL waar de geluidsmaatregelen gepland staan.

Planning

Het gaat om een technisch uitdagende klus, die veel tijd kost. Het onderzoek en voorbereiden van deze operatie vraagt een zorgvuldige aanpak. De planning is als volgt:

  • 2017 en 2018 Onderzoek en voorbereiden bouw
  • 2019 en 2020 Geluidsschermen plaatsen
  • 2021 Alles gereed

Extra geluidsmaatregelen

Al sinds de ingebruikname van de HSL in 2009 ervaren omwonenden geluidshinder. Hoewel de wettelijke geluidsnormen niet worden overschreden, moet er volgens de politiek wel iets gebeuren. ProRail is het daarmee eens. Op voorstel van de omwonenden zelf komen er daarom speciale geluidsabsorberende schermen.

70 miljoen euro

Het Ministerie van I&M heeft hiervoor in 2015 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. In de gemeenten Kaag en Braassem, Zoetermeer, Lansingerland, Zwijndrecht, Strijen en Breda worden met dat geld de huidige geluidsschermen vervangen door geluidsabsorberende schermen. Op sommige plaatsen worden de geluidsschermen verlengd. Met de gemeente Moerdijk moet nog worden gekeken welke maatregelen we daar precies gaan nemen.
 
In de bijgaande folder plan van aanpak geluidsmaatregelen HSL-Zuid licht ProRail toe wat er allemaal moet gebeuren voordat de bouw kan starten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers