ProRail verbetert sporen in Assen

Nieuws

12 april 2017

ProRail verbetert het spoor rond Assen. Zo schuiven we onder andere een complete perrontunnel op zijn plaats. Vanwege werkzaamheden rijden er daarom van 16 tot en met 30 april bussen in plaats van treinen tussen Hoogeveen en Groningen.

Grote werkzaamheden

We staan in Assen voor een flinke klus! Meerdere werkzaamheden staan op het programma, waaronder aanpassing van de sporen. Bekijk de overzichtsafbeelding. Hierdoor maakt ProRail in de eerste plaats ruimte voor een extra pendeltrein die in de spitsuren tussen Groningen en Assen gaat rijden. Deze trein kan dankzij de aanpassingen die we bij deze werkzaamheden aanbrengen ook bij Assen keren. Daarnaast halen we een aantal wissels weg, waarmee er minder kans is op storingen en we vernieuwen de overige wissels en het spoor. Meer weten? Bekijk dan de projectpagina.

Tunnel inrijden

Ook wordt de perrontunnel die we momenteel naast het spoor afbouwen onder het spoor op zijn plaats ingereden. Daarvoor graven we vanaf 17 april ruimte onder de spoorbaan en rijden 18 april de tunnelmoot in. Daarna hijsen we de overige tunnelelementen in met een gigantische kraan (700 ton). 

3.000 man-uren

Aannemerscombinatie Strukton-Reef voert in opdracht van ProRail de werkzaamheden uit. Van 16 tot en met 30 april wordt in Assen aan de vervanging van sporen, bovenleidingen, kabels, leidingen en wissels gewerkt. Denk bij de omvang van het werk aan:

  • 3.900 m nieuw spoor, dat is ruim 7 km staaf
  • 6.350 nieuwe dwarsliggers
  • 23.000.000 kilo oude ballast afgraven en afvoeren
  • 21.000.000 kilo nieuwe ballast aanvoeren en aanbrengen
  • Aanvoering en aanleg van 11 wissels
  • 6 km nieuwe bovenleiding
  • Aanleg 170 km kabels in 8 km geul
  • 3.000 man-uren

24 uur

De werkzaamheden gaan van 16 tot en met 30 april 24 uur per dag door, want tijdens deze periode rijden er geen treinen maar bussen tussen Groningen en Hoogeveen. Door snel en zo aangesloten mogelijk te werken houden we de hinder voor reizigers zo kort mogelijk.

Meekijken?

Meekijken kan: de loopbrug op het station blijft toegankelijk en biedt mooi uitzicht op de werkzaamheden. Of kijk online via de live-webcam.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers