Een uniek kijkje op de brugwachterspost

Nieuws

6 december 2016

Peter, Johan en Dohan bemannen de brugwachtersposten in Noord-Holland. Er is van alles te beleven en daar vertellen ze jou graag over. Kijk je mee?

Bekijk: Een kijkje op de brugwachterspost met Peter, Johan en Dohan

Op de posten

De brugwachters bedienen de spoorbruggen vanuit de posten in Purmerend en bij de verkeersleidingspost in Alkmaar. Vanuit Alkmaar wordt 24/7 het treinverkeer in Noord-Holland, boven Amsterdam Sloterdijk en Lisse, geregeld. Spoorbruggen moeten open om doorgaande schepen en boten ruimte te geven. De brugwachter vraagt toestemming aan de treindienstleider op de verkeersleidingspost om de brug te draaien. Zo maakt het treinverkeer even plaats voor schepen. 

Wat doet ProRail?

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. We verdelen als onafhankelijke partij de ruimte op het spoor, regelen al het treinverkeer, bouwen en beheren stations en leggen nieuwe sporen aan. Ten slotte onderhouden we bestaande sporen, wissels, seinen en overwegen. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers