Opgelet: dinsdag 2 augustus beperkt treinverkeer rond Schiphol

Nieuws

1 augustus 2016

ProRail verdubbelt het spoor tussen Duivendrecht en Schiphol om ruimte te maken voor meer treinen. Op 2 augustus is door geplande werkzaamheden beperkt treinverkeer mogelijk richting Schiphol. Gezien de situatie op de weg rond Schiphol is het voor reizigers van groot belang om vóór vertrek de reisplanner van NS te checken.

Bekijk: Werkzaamheden aan het spoor rond Amsterdam 2016 | ProRail

Werkzaamheden lang van tevoren gepland

De werkzaamheden aan het spoor tussen Schiphol en Duivendrecht zijn ruim anderhalf jaar geleden gepland, in overleg met NS en Schiphol. Er werken gedurende negen dagen honderden mensen aan het spoor, dag en nacht. In een strak schema wordt van minuut tot minuut gewerkt aan het demonteren van oude sporen, het aansluiten van de nieuwe sporen, het plaatsen van bovenleidingen, het vervangen van wissels, het testen van de beveiliging en het plaatsen en in gebruik nemen van seinen. Op woensdagochtend 10 augustus worden de nieuwe sporen in dienst genomen. Dan is de spoorverdubbeling een feit en is er ruimte op het spoor voor meer treinen. De mensen die aan het spoor bij Schiphol werken gaan dan door naar de volgende klus bij Utrecht.

Waarom in de vakantie?

We plannen de werkzaamheden juist in de zomervakantie omdat er dan minder forenzen van de trein gebruik maken, denk bijvoorbeeld aan de Zuidas. Desondanks blijven de werkzaamheden hinderlijk voor vakantiereizigers naar Schiphol, vooral als het op de weg ook niet meezit. Daarom nogmaals: check vóór vertrek de Reisplanner.  

Reisinformatie

De werkzaamheden vinden plaats van zondagavond 31 juli t/m 9 augustus. In deze periode is geen treinverkeer mogelijk tussen Schiphol en Duivendrecht/Amsterdam Bijlmer Arena. Treinen rijden om via Amsterdam Centraal. Op dinsdag 2 augustus is er de hele dag ook geen treinverkeer mogelijk tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk. Die dag zijn er kruiers aanwezig op de stations Schiphol Airport en Amsterdam Sloterdijk om reizigers te assisteren met hun bagage. Tevens maken de Intercity's tussen Utrecht Centraal-Amsterdam Centraal een extra stop op Amsterdam Bijlmer Arena voor aansluiting op de bus naar Schiphol. Tussen Schiphol en Leiden/Den Haag/Rotterdam rijden wel treinen. Reizigers moeten rekening houden met omreizen, extra overstappen of gebruikmaken van bus of metro. NS adviseert reizigers om vóór vertrek de NS Reisplanner te raadplegen. Voor extra reisadvies kunnen zij terecht op  www.ns.nl/treinverkeerschiphol. Op de stations en in de trein wordt additionele reisinformatie verstrekt, er rijden extra bussen en er is meer servicepersoneel aanwezig om reizigers te assisteren.

Webvideo: spoorverdubbeling tussen Schiphol en Duivendrecht

Over een lengte van 8 kilometer verdubbelt ProRail het spoor tussen Duivendrecht en Riekerpolder/Schiphol, van twee naar vier sporen. Begin augustus wordt de laatste stap gezet en wordt het voorgebouwde spoor aangesloten op het Nederlandse spoorwegnet. In de afgelopen vier jaar zijn 16 nieuwe spoorviaducten aangelegd op het traject. Ook is station Amsterdam RAI ruimer en voorzien van een extra perron.

OV SAAL

De werkzaamheden zijn onderdeel van het project OV SAAL (Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad), dat wordt gefinancierd door het ministerie van IenM. Doel van OV SAAL is meer capaciteit op het spoor en veilig en snel treinverkeer in de noordelijke Randstad. In de video wordt uitgelegd wat we hebben gedaan en wat we nog gaan doen. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers