Ongeval tussen trein en wegvoertuig bij Heiloo

Nieuws

20 juli 2017

Bij Heiloo is donderdagmiddag rond 14.00 uur een intercitytrein van NS in botsing gekomen met een bestelbus op de overweg in de Kuillaan. De overweg is beveiligd met lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek (WILO). Het treinverkeer tussen Uitgeest en Alkmaar is hierdoor gestremd.

Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg (WILO)

De overweg waar het ongeval heeft plaatsgevonden is beveiligd met lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek. Deze overweg kent geen overwegbomen en geen overwegbellen. Het betreft een zogeheten WILO (Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg). Nederland kent zo’n 325 particuliere overpaden, kleine oversteekplaatsen voor rechthebbenden. Dat zijn landeigenaren of mensen die recht van overpad hebben over het spoor.

Openbare overwegen

Het merendeel van de overwegen in Nederland is ‘openbaar’. 1.800 daarvan liggen in de openbare weg en zijn publieke oversteekplaatsen. Het grootste deel daarvan (1.700) is beveiligd met overwegbomen, bellen en lampen. Daarnaast zijn er in Nederland 120 'Niet Actief Beveiligde Overwegen', zogeheten NABO’s. ProRail wil dat deze 120 NABO's zo snel mogelijk worden beveiligd of opgeheven.

Gevolgen treinverkeer

Vanwege het ongeval rijden er op het traject Uitgeest - Alkmaar geen treinen. Check voor je op reis gaat de reisplanner van je vervoerder voor het meest actuele reisadvies.

Onderzoek

Naar de precieze toedracht van dit ongeval wordt onderzoek gedaan. 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers