Start aanleg rechtstreekse verbinding Almelo-Hardenberg

Nieuws

28 april 2016

Vanaf deze zomer ligt er een rechtstreekse spoorverbinding tussen Almelo en Hardenberg. Tegelijk vernieuwen we bestaand spoor en voeren we de snelheid op van 80 naar 120 km/u. Dat scheelt overstappen, reistijd en zorgt voor betere aansluitingen op andere bussen en treinen!

Tijdelijke maatregelen

Arriva neemt de nieuwe verbinding tussen Almelo en Hardenberg vanaf 29 augustus in gebruik. Om dit mogelijk te maken past ProRail in opdracht van de provincie Overijssel het spoor aan. De werkzaamheden starten in de nacht van 29 op 30 april en duren tot 6 juni 05:00 uur. Er rijden dan de gehele periode bussen in plaats van treinen tussen Almelo en Mariënberg. In de ochtend- en middagspits worden snelbussen ingezet, waardoor de extra reistijd beperkt blijft.

Verbouwen en vernieuwen

Om de trein door te laten rijden naar Hardenberg zijn aanpassingen nodig aan de sporen, wissels en beveiliging van het spoor. Zo komt er in Hardenberg een extra wissel, worden in Mariënberg de sporen aangepast en wordt op station Almelo het perron verlengd. Hierdoor hoeven reizigers minder ver te lopen om over te stappen of om de uitgang van het station te bereiken. Tegelijkertijd vindt een complete spoorvernieuwing plaats. Over 18 kilometer vernieuwt ProRail de spoorstaven, dwarsliggers (bielzen) en ballast (spoorgrind).

Snelheid omhoog

Na de aanpassing van het spoor gaat de baanvaksnelheid tussen Almelo en Mariënberg omhoog van 80 naar 120 kilometer per uur. De hogere snelheid in combinatie met het opheffen van station Geerdijk, maakt het mogelijk in de spits elk halfuur een trein te laten rijden. Buiten de spits blijft er net als nu een uursdienst van kracht.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.prorail.nl/almaha. Kijk voor meer informatie over de dienstregeling van het treinvervangend busvervoer op www.vechtdallijnen.nl

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers