Kan ik met elk voertuig een overweg passeren?

Dat hangt af van de hoogte en snelheid, en bij diepladers van de diepte.

Hoogte

Voertuigen tot 4,00 meter kunnen gewoon de overweg passeren. Maar is een voertuig hoger dan 4.00 meter? Dan moet u omrijden, want de bovenleiding kan worden geraakt.

Kan omrijden niet? En moet uw voertuig toch de overweg passeren? Dan kunnen maatregelen nodig zijn. Zoals het verwijderen van de spanning van de bovenleiding, of het verwijderen van de bovenleiding zelf. . Het treinverkeer moet dan tijdelijk worden gestaakt. U moet daarvoor ontheffing aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), zie hieronder.

Snelheid

Gaat uw voertuig zeer langzaam? En wilt u een overweg passeren? Dan is dat niet zonder risico. Nadat de beveiliging – bellen en lampen - aan gaat, kan de trein al na 21 seconden passeren. En vlak nadat de spoorbomen opengaan, kunnen ze nogmaals sluiten, omdat er van de andere kant een trein kan aankomen. Een overweg passeren moet dus met een minimale snelheid.

Gaat uw voertuig zeer langzaam? Dan is het dringend advies: kies een route zonder overwegen. Kunt u niet omrijden en moet u toch een overweg passeren? Dan zijn er maatregelen nodig. U moet daarvoor ontheffing aanvragen  bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Zo vraagt u een ontheffing aan bij de RDW

  • Neem zelf tijdig contact op met de RDW. De RDW kan nagaan of en zo ja onder welke voorwaarden u een ontheffing kunt krijgen.
  • Blijkt uit de ontheffing dat er maatregelen nodig zijn om de overweg te passeren ? Neem dan minimaal 6 weken voor de ‘passeerdatum’ contact op met ProRail. Wij kunnen dan voorbereidingen treffen. Onder andere tijdig overleggen met vervoerders. Aan de genoemde werkzaamheden zijn vaak kosten verbonden.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via www.prorail.nl/contact of bel 0800 7767245 (gratis).