Cartesiusweg weer volledig open

Donderdagochtend 14 juni heeft ProRail het viaduct aan de Cartesiusweg in Utrecht weer volledig opengesteld voor wegverkeer. Ook hebben we de containers voor voetgangers en fietsers aan de westzijde van het viaduct teruggeplaatst.

Het viaduct verzakte een week eerder tijdens sloopwerkzaamheden, waarna twee transportwagens de constructie tijdelijk ondersteunden. In overleg met de gemeente en aannemer BAM is toen besloten tijdelijk geen wegverkeer onder het viaduct door te laten. Op zaterdagmiddag werd het wegverkeer hervat. Wel was naar het noorden toe nog een rijstrook minder beschikbaar. Treinverkeer ondervond geen hinder, aangezien het viaduct in verband met aanpassingen tot dit najaar buiten gebruik is.

Tijdelijke constructie

De transportwagens zijn woensdag na aanleg van een tijdelijke constructie weggehaald, waardoor al het wegverkeer weer vrije doorgang heeft. Binnenkort gaan we nieuwe betonkolommen bouwen met ondersteuningsbalk.

Spoorverdubbeling

De aanpassingen aan het viaduct zijn onderdeel van een project voor spoorverdubbeling tussen Utrecht en Leidsche Rijn. In april hebben we de sporen aangesloten op de nieuwe brug over het Amsterdam Rijnkanaal. De treinen rijden sindsdien over de nieuwe sporen. De periode tussen april en de herfstvakantie wordt benut voor het ophogen en stiller maken van de oude brug over het Amsterdam Rijnkanaal en het aanpassen van het oude viaduct over de Cartesiusweg. Tijdens een grote buitendienststelling van het spoor in de herfstvakantie van 2018 worden de vier sporen tussen Utrecht en Leidsche Rijn aangesloten. Daarna gaan er weer treinen rijden over het Cartesiuswegviaduct.

Onderzoek

Wat de oorzaak is van de verzakking aan het viaduct over de Cartesiusweg, is nog onderwerp van onderzoek.

Gepubliceerd op