Watch out!

Donderdag 7 juni wordt er in de hele wereld stilgestaan bij het onveilig oversteken van overwegen op de International Level Crossing Awareness Day. En dat is nodig, want er zijn nog altijd slachtoffers te betreuren. ProRail besteed hier ook aandacht aan.

ProRail Overwegen

Nog éven onder gesloten overwegbomen doorglippen. Of te lang op een overweg blijven staan. Het is allebei levensgevaarlijk. Daarom doet ProRail er alles aan om ongelukken op overwegen te voorkomen. Door streng op te treden tegen roekeloos gedrag. Door overwegen veiliger te maken. Door ze waar het kan te vervangen door een tunnel of brug. En door mensen te blijven vertellen hoe ze zo veilig mogelijk oversteken.

In cijfers

  • Elk jaar vinden er ruim 40 aanrijdingen plaats op overwegen. Waarvan een derde met dodelijke afloop.  
  • De boete voor risicovol gedrag op overwegen kan oplopen tot 220 euro. 
  • In 2017 heeft ProRail een recordaantal boetes uitgeschreven: 1089 mensen werden op de bon geslingerd voor gevaarlijk gedrag. In 2016 waren dat er 517. 

Buitenland

Ook in het buitenland slalommen weggebruikers tussen de gesloten bomen door en steken mensen nog snel even over voor een aanstormende trein. Levensgevaarlijk! Door verschillende maatregelen en campagnes vragen de landen constant aandacht voor de veiligheid op overwegen. Eén keer paar jaar doen de landen samen op International Level Crossings Awareness Day. Dit doen ze door extra acties en campagnes. Ook is er een internationaal congres in Zagreb (Kroatië) waar CEO Pier Eringa spreekt. ProRail voert dit moment campagne voor ouderen. 

Gepubliceerd op

Gerelateerde onderwerpen