ProRail en de HSL-Zuid

Een veel gestelde vraag: Wat is de rol van ProRail op de HSL-Zuid. ProRail beheert het hoofdspoorwegnet in Nederland. Wij zijn daar verantwoordelijk voor aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid, inclusief de capaciteitsverdeling. De HSL-Zuid is echter een bijzonder stuk spoor. ProRail is daar wel de “hoofdbeheerder”, maar Infraspeed BV heeft in opdracht van de Staat de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het onderhoud van de HSL Zuid infrastructuur en de zorg dat die infrastructuur aan alle met de Staat overeengekomen specificaties blijft voldoen.

Meer hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam, Brussel en Parijs. Met dat doel voor ogen is de HSL-Zuid aangelegd, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De HSL-Zuid bestaat uit twee spoorlijnen: Hoofddorp-Rotterdam West en Barendracht-Belgische grens. In 2009 reden de eerste supersnelle treinen over deze route. 

Helemaal nieuw

De HSL-Zuid is een bijzonder traject, omdat de taakverdeling op deze lijn anders is dan op het hoofdspoorwegnet. Zo werd de nieuwe spoorlijn gebouwd door Rijkswaterstaat, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Voor aanleg en onderhoud van de ‘bovenbouw’ – sporen, seinen, wissels en bovenleiding – contracteerde het ministerie zelf de aannemer Infraspeed BV. In elk geval tot 2025 is Infraspeed verantwoordelijk voor het dagelijks beheer, onderhoud en vernieuwing op deze lijn. Maar ook voor zaken als storingsherstel en performance management.

Rol ProRail

ProRail is beheerder van het gehele hoofdspoorwegnet. Dus ook van de HSL-Zuid. Maar anders dan op de rest van het spoor, dragen wij op de HSL-Zuid niet de feitelijke, dagelijkse zorg voor beheer en onderhoud - die ligt bij Infraspeed BV.  Wat wij als beheerder wel doen, is controleren of Infraspeed haar afspraken met het ministerie goed uitvoert. Dat doen wij in opdracht van het ministerie. Verder zijn wij ook op de HSL-Zuid verantwoordelijk voor de verkeersleiding, de capaciteitsverdeling (‘welke vervoerder mag wanneer over het spoor rijden?’) en de organisatie bij calamiteiten.