Ernstige hinder door defect spoor tussen Oss en ’s-Hertogenbosch

Nieuws

26 november 2019

Een meettrein in dienst van ProRail heeft een defect aan het spoor geconstateerd bij een overweg in Oss. Het defect moet vanwege veiligheidsredenen binnen 24 uur worden gerepareerd. Het defect ligt op een lastige plek waardoor het spoor langer buiten dienst is dan normaal bij spoedwerkzaamheden. ProRail raadt aan om de reisplanner van NS voor vertrek op woensdagochtend goed in de gaten te houden voor actuele reisinformatie.

Het spoor ligt ingegoten

De meettrein, die het spoor structureel inspecteert op gebreken, heeft een scheur geconstateerd in een spoorstaaf. Deze spoorstaaf ligt precies op een spoorwegovergang. Daardoor ligt dit stukje spoor ingegoten in beton en een rubberachtige massa.

Omdat het defect is geconstateerd op het stuk ingegoten spoor, moet dit stuk worden uitgehakt door de aannemer. Daarna moet het spoor opnieuw worden ingegoten. Het uithardingsproces van dit mengsel vergt helaas tijd.

De werkzaamheden kosten tijd

De werkzaamheden zelf, inclusief het uithakken en vervangen van het spoor, bedragen naar verwachting ongeveer 6 - 8 uur. Ook giet de aannemer het spoor opnieuw in binnen deze tijd. Na het opnieuw ingieten van de sporen, zal het uithardingsproces van het mengsel ongeveer 4 uur duren. Dit moet goed gebeuren, zodat de treinen weer veilig kunnen rijden.

Veilig werken

Omdat de spooraannemer veilig moet kunnen werken is ervoor gekozen om na de laatste trein van dinsdagavond te beginnen met de werkzaamheden, zodat we beiden sporen buiten dienst kunnen nemen. Hierdoor is er in de nacht ook geen aanrijdgevaar voor de spoorwerkers die zo snel mogelijk de werkzaamheden uitvoeren.

Deze beslissing zorgt er ook voor dat de treinen dinsdagavond nog door kunnen rijden, al is het met een veel lagere snelheid vanwege het defecte spoor.

Na de werkzaamheden stelt ProRail weer één spoor beschikbaar voor treinverkeer, zodat er toch nog wat treinen kunnen rijden, maar het herstelde spoor kan uitharden. Dit zorgt wel voor veel treinhinder, omdat we maar de helft van de gebruikelijke capaciteit op het spoor kunnen bieden.

Check de reisplanner voor actuele reisinformatie

Naar verwachting zal de stremming van beiden sporen duren tot woensdagochtend 09.00 uur. Vanaf 09.00 uur doet ProRail er alles aan om in ieder geval één spoor ter beschikking te stellen aan de vervoerder en het herstelde spoor kan uitharden. Vanaf ongeveer het middaguur zullen beiden sporen naar verwachting weer beschikbaar zijn. 

De actuele situatie van de werkzaamheden zal door ProRail worden gecommuniceerd. Werkzaamheden kunnen bij tegenslagen anders lopen dan verwacht. De aannemer doet er alles aan om het defect aan het spoor zo snel mogelijk op te lossen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers