Koninginnedag: Is Eindhoven er klaar voor?

Daar sta je dan. Een week die je wist dat zou komen; de laatste week voor de troonswisseling. Om alvast vooruit te kijken naar deze feestelijke gebeurtenis, plaatsen we iedere dag een blog met een oranje tintje. Met de troonsopvolging en alle andere festiviteiten rond de laatste Koninginnedag kunnen we namelijk een extra drukke dag verwachten. Vandaag de vraag: Is Eindhoven er klaar voor?
Bevrijdingsdag

DJ’s en vrijmarkt in Eindhoven

Eindhoven wordt al jaren geroemd om de DJ’s die ieder jaar opnieuw van Koninginnedag een groot en energiek feest weten te maken. En natuurlijk is er ook de traditionele vrijmarkt. Niet voor niets stroomt de stad op deze dag vol met feestvierende, in oranje uitgedoste mensen. Met de festiviteiten op loopafstand van het station is de trein voor velen het ideale vervoermiddel.

Crowd control

Om de duizenden treinreizigers veilig van en naar het perron te krijgen hebben ProRail, NS en de gemeente Eindhoven de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met ‘crowd control’. Strak uitgezette looproutes, veel  begeleiding in het station en het gedoseerd laten binnenkomen van treinen helpen de doorstroming van reizigers en treinen op gang te houden. Om de tienduizenden reizigers veilig te kunnen aan- en afvoeren is het belangrijk dat mensen niet in het station blijven hangen en de boel ophouden.

Elektronisch telsysteem

Bij wijze van proef maakt ProRail in Eindhoven dit jaar voor het eerst ook gebruik van een elektronisch telsysteem. Op vijf punten in het station hangen tellers die aangeven hoeveel mensen zich op een bepaalde plek begeven en waar zich een dreigende opstopping voordoet. De gegevens zijn direct zichtbaar in de regiekamer die in contact staat met de toezichthouders op het station. Bij een dreigende opstopping kunnen zo snel de juiste mensen naar de juiste plek worden gestuurd om de doorstroming op gang te houden.
 
Zo houden we effectief het drukst bereden spoornetwerk van Europa op de drukste dag van het jaar in gang.
 
Dus: Hou je veilig!

Gepubliceerd op