Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Machinisten voorbereid op vernieuwde Kamperlijn

Nieuws

25 augustus 2017

Aanstaande maandag wordt de Kamperlijn weer in gebruik genomen. De lijn is dan gereed gemaakt voor elektrisch rijden. De reiziger merkt daar pas in december iets van als de nieuwe vervoerder Syntus het stokje overneemt van NS. Maar voor de machinist verandert er vanaf maandag al wel veel.

Om de machinisten te helpen is met een uitgebreide fotoreportage in beeld gebracht waar ze vanaf maandag rekening mee moeten houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het feit dat de snelheid na station Kampen van 100 naar 140 is gegaan. Of dat station Zwolle Stadshagen nog niet af is en met hekken is afgezet. Ook de (ver)plaatsing van (eventueel nieuwe) seinen is voor de machinisten in beeld gebracht. De foto’s helpen bij het verkrijgen van wegbekendheid. Dat is een zeer belangrijk onderdeel van de veiligheid op het Nederlandse spoor.

Nieuw, nieuwer, nieuwst

Voor de aanpassing van de Kamperlijn zijn honderden palen voor de bovenleiding geplaatst, vele kilometers kabels en leidingen vernieuwd en de beveiliging aangepast. Zodoende kan er sneller gereden gaan worden. De hele lijn kreeg een make-over: ondergrond, ballast (spoorgrind), dwarsliggers (bielzen) en spoorstaven zijn vervangen, zodat de Kamperlijn er weer vele tientallen jaren tegenaan kan.

Wel zo duurzaam

Nu de lijn is geëlektrificeerd is die een stuk milieuvriendelijker geworden. Elektrische treinen zijn stiller, sneller en zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit in het gebied. Ook zijn de exploitatiekosten lager door minder aanschaf- onderhouds- en brandstofkosten.
 

 
 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers