Merel van Vroonhoven NS: ‘Een ommekeer in de samenwerking’

Alleen door goed samen te werken met onze partners kan het spoor optimaal presteren. In het belang van reizigers denken we samen na hoe we het spoor kunnen verbeteren. Merel van Vroonhoven is sinds augustus 2009 lid van de raad van bestuur van NS. Voorafgaand aan de presentatie van ons jaarverslag vroegen we haar naar haar ervaringen met ProRail.

“De belangrijkste ontwikkeling van 2012 vind ik het besef dat we onze klanten alleen goed kunnen bedienen door intensieve samenwerking. Dat wisten we natuurlijk al eerder, maar in 2012 zijn we er echt in volle omvang naar gaan acteren.

Daarvoor werkten ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur en Milieu heel hard en met de beste bedoelingen, maar we deden dat ieder vanuit onze eigen invalshoek. Het afgelopen jaar hebben we de handen ineengeslagen en gekeken naar wat we voor de reiziger beter kunnen en moeten doen. We zijn gaan handelen vanuit de gehele spoorketen, met behoud van ieders verantwoordelijkheid.

Zo vormt 2012 echt een ommekeer in de samenwerking. Dat zag je terug toen zich op 21 april het ongeluk bij Amsterdam voordeed. Hoe vreselijk en verdrietig ook, het heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Ik zie de twee president-directeuren van onze bedrijven nog samen de pers te woord staan en samen de slachtoffers bezoeken.

Je zag het ook in de aanpak van winterproblematiek. Een preventief aangepaste dienstregeling en tal van andere maatregelen aan infra en materieel zorgden ervoor dat onze reizigers op hun bestemming bleven komen, ondanks dat het geen gemakkelijke winter was.

Ik ben heel hoopvol over 2013 en de jaren daarna. ProRail en NS werken constructief aan het faciliteren van nog meer reizigers, op een nog veiliger spoor. En we geven gestalte aan de Lange Termijn Spooragenda. Ondanks dat Nederland beschikt over een van de beste spoorsectoren ter wereld, is ons imago nog niet goed. Ik hoop dat we door de verbeterde samenwerking uitgroeien tot de meest geliefde spoorsector.”

Gepubliceerd op