Ongevallenbestrijders in actie tijdens treinbrand

ProRail heeft een eigen Ongevallenbestrijdingsdienst die uitrukt bij alle calamiteiten op het spoor. Bij de treinbrand gisteren tussen Abcoude en Breukelen waren de mannen snel ter plaatse. Hun eerste taak daar: assisteren bij het evacueren van de reizigers.
Ongevallenbestrijders
Ongevallenbestrijders

Reizigers

De Ongevallenbestrijdingsdienst (OB) is verantwoordelijk voor het vrij maken van de sporen voor treinverkeer na een calamiteit op het spoor. Zo ook na de brand van gisteren. Allereerst assisteerden ze bij het evacueren van de reizigers. Pascal de Jongh en Johan Knuivers (zie foto) maakten deel uit van het OB-team dat gisteren uitrukte. “Complimenten aan alle reizigers die in de trein zaten. Iedereen bleef rustig en stond netjes in de rij om over het water geholpen te worden. Dat maakte het werk voor ons een stuk sneller en gemakkelijker.”

Vrij maken van sporen

Na de evacuatie assisteerden onze mannen de brandweer bij het blussen van de trein en maakten ze de trein klaar om weggesleept te worden. Dit wordt gedaan met onze eigen wegsleeplocomotieven. Tijdens het slepen bleven de mannen ‘met ademlucht’ in de trein zitten. Zo konden zij in de gaten houden of de trein tijdens de rit gebreken vertoonde, wat eventueel snel gecommuniceerd kon worden aan de machinist.

Samenwerking

De OB van ProRail houdt regelmatig contact met brandweerkorpsen uit de regio. Pascal de Jongh: “De brandweer weet wat ze van ons kunnen verwachten omdat we goed hebben afgestemd wat we bij ons hebben en waar we toe bevoegd zijn. Dit werkte erg prettig.” Rond 20.45 uur waren alle sporen weer beschikbaar voor treinverkeer.

Gepubliceerd op