Ontsporing goederentrein in België

Van vrijdag- op zaterdagnacht is een deel van een goederentrein met het zeer licht ontvlambare acrylnitril ontspoord in de buurt van het Belgische Gent. Dit roept ook in Nederland vragen op over veiligheid van vervoer van gevaarlijke stoffen.
spoor

Feiten op een rij

Het ging om een goederentrein die onder licentie van de Belgische spoorwegen (NMBS) reed en werd getrokken door een locomotief van en bestuurd door een machinist van DB Schenker. De trein vertrok vanuit de Rotterdamse haven richting België en volgde daarbij de gebruikelijke route via Dordrecht naar Roosendaal om daar de grens over te gaan. Nog voor het bereiken van de eindbestemming Sas van Gent is het bij de plaats Wetteren in België misgegaan. Het is nu aan de Belgische autoriteiten en de Belgische spoorwegen om dit verder te onderzoeken.

Medeleven vanuit Nederland

Voor zover we nu begrijpen zijn er één dode en meerdere gewonden te betreuren. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden en de slachtoffers. We leven mee met de medewerkers van de hulpverleningsorganisaties en de spoorwegen, die bij de ruimings- en herstelwerkzaamheden aan het werk zijn.

Verantwoordelijkheid ProRail

Vanzelfsprekend roept een dergelijk incident ook in Nederland vragen op over de veiligheid van vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Het is de verantwoordelijkheid van ProRail om te zorgen voor veilig treinverkeer en dat doen we mede in nauwe samenwerking met de vervoerders. De regels die de overheid stelt, vormen daarbij het kader. Vervoer van gevaarlijke stoffen heeft daarin een bijzondere positie. Als de resultaten van het Belgische onderzoek bekend zijn en als we daarvan kunnen leren, zullen we dat vanzelfsprekend doen.

Het is onze ambitie om het spoor nog betrouwbaarder en veiliger te maken. Daar zijn we dag in dag uit mee bezig, we zijn daar nooit mee klaar. We blijven altijd verbeteren.

Gepubliceerd op