ProRail herstelt seinhuis Roosendaal in oude staat

Het was een spectaculair gezicht begin dit jaar; de verplaatsing van het monumentale seinhuis in Roosendaal. In zijn geheel werd het gebouw op platte wagens verreden van het emplacement naar een nieuwe locatie, anderhalve kilometer verderop. Een plaats buiten het spoor, waar het gebouw niet langer ontoegankelijk is, maar weer een zinvolle bestemming kan krijgen.

‘Lief gebouwke’ in de steigers

Direct na het transport zijn we gestart met de restauratie van het ruim honderd jaar oude seinhuis. Een monsterklus. Sinds 1994 stond het gebouw ongebruikt tussen de sporen en is er nauwelijks onderhoud meer gepleegd. En dus moet bijna alles onder handen worden genomen om het in de oude staat te herstellen. Onze regiodirecteur Ine Frings: ‘Onlangs ben ik bij de restauratie gaan kijken. Het ís duidelijk dat er hard en met liefde wordt gewerkt aan de restauratie van het seinhuisje. Fijn dat dit ‘lief gebouwke’ zoals het door de bouwvakkers werd genoemd, straks weer toegankelijk is voor het publiek.

Nieuwe bestemming

Als de restauratie klaar is, draagt ProRail het eigendom over aan BOEi (de nationale maatschappij tot behoud, onwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed). Die is ook eigenaar van de monumentale locloods waar het seinhuis tegenover staat. Dankzij de verplaatsing en restauratie blijft dit rijksmonument, dat zo kenmerkend is voor de rijke spoorgeschiedenis in Roosendaal, behouden en krijgt het samen met de locloods een nieuwe, gepaste bestemming.

Gepubliceerd op