ProRail presenteert Station van de toekomst

Nieuws

18 oktober 2018

Onder de noemer Station NXT presenteert ProRail tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven het station van de toekomst. Hier kunnen mensen ervaren hoe het zou zijn om in 2030 te reizen en welke nieuwe technologieën we dan mogelijk inzetten.

Een hyperloop, een perron gemaakt van gerecycled materiaal en tegels die communiceren en energie opwekken. Station NXT is ontwikkeld door de TU Delft en de startups 10 XL en Energy Floors. Het geeft een inspirerend en uitdagend beeld van reizen in de toekomst. Veel is natuurlijk nog onzeker, maar wat we al weten is dat we spaarzaam met energie en materialen om moeten gaan en een hoge mate van flexibiliteit moeten hebben om te kunnen inspelen op nieuwe vervoerssystemen. Zo zet het station van de toekomst aan tot nadenken over de kansen van morgen. 

Rail Circulair Design Challenge 

Tijdens de DDW kijken we ook naar de kansen van vandaag. ProRail daagt tijdens de DDW ontwerpers en starts-ups uit om van oude spoormaterialen waardevolle producten te maken. Jaarlijks komt er veel spoormateriaal vrij uit het spoorwegnetwerk. Zo worden bijvoorbeeld oude spoorstaven, dwarsliggers en kabels tijdens onderhoudswerkzaamheden vervangen. Al deze producten bestaan uit hoogwaardige materialen waar je nog een mooie tweede of derde leven aan kan geven. Kom langs en doe mee met de Rail Circulair Design Challenge!

Waar? 

Het station van de toekomst en de Rail Circular Design Challenge zijn te vinden op het Ketelhuisplein. Op deze locatie vind je ook de stands van onze collega’s van NS. Sinds een aantal jaar is de Dutch Design Foundation voor hen een belangrijke partner en test NS hier allerlei innovatieve concepten. Ook dit jaar is NS met het What If Lab partner van de Dutch Design Week en is de vernieuwing van de reis niet alleen virtueel te beleven op het Ketelhuisplein in Strijp –S, maar ook in de trein er naar toe en op het station. 

De Dutch Design Week 

Tijdens de Dutch Design Week 2018 (20 - 28 oktober) worden de werken en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland gepresenteerd. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, feesten, netwerkbijeenkomsten, debatten en een muziekfestival: DDW Music. Het thema in 2018 is 'If not us, then who?’ Voor het totale programma zie www.DDW.nl.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers