ProRail zet serious gaming in om verbeteringen voor het spoor te testen

Nieuws

7 januari 2019

ProRail loopt voorop met serious gaming om nieuwe concepten voor de spoorinfrastructuur te testen tijdens het ontwerpen en het invoeren ervan. ProRail werkt daarbij samen met de TU Delft. Een promovendus van de TU Delft, Jop van den Hoogen, promoveert op 7 januari 2019 met zijn proefschrift ‘The Gaming of Systemic Innovations innovating in the railway sector using gaming simulation’. ProRail heeft dit onderzoek gefinancierd.

Voordelen

Serious gaming heeft meerdere voordelen. Het slaat bruggen binnen organisaties, want het brengt gebruikers, beslissers en experts bij elkaar. Door het samen opzetten, uitvoeren en evalueren van een experiment wordt het een gezamenlijk project. Vergeleken met praktijkproeven heeft serious gaming als voordeel dat een nieuw concept volledig kan worden getest voordat het operationeel is. Jop heeft ontdekt dat bij vroege inzet van serious games het gezamenlijke proces soepeler verloopt. In een vroeg stadium is het namelijk makkelijker om concepten aan te passen. Een ander voordeel is dat alle belanghebbenden de uitkomsten van de serious gaming accepteren, ook wanneer het niet de gewenste uitkomst is. Dat zorgt voor een hogere kans op slagen bij de invoering van het nieuwe concept.

Treinverkeersleiders en machinisten toetsen en ontwikkelen

Een voorbeeld is het DoorStroomStation Utrecht (DSSU), dat sinds 2016 volledig operationeel is. Dit voor Nederland totaal nieuwe concept heeft vaste corridors (verbindingen) met minder wissels en meer seinen. Daardoor komen de sporen in rechtere banen te liggen, waardoor treinen sneller het station in en uit kunnen rijden. Jop heeft onderzocht hoe serious gaming ingezet kan worden voor de ontwikkeling van een concept als DSSU. De toekomstige gebruikers, zoals treinverkeersleiders en machinisten, kunnen het concept toetsen en verder ontwikkelen. De beslissers krijgen inzicht in de gevolgen van het concept, waardoor zij beter besluiten kunnen nemen.

RailwayLAB

ProRail heeft samen met de NS het RailwayLAB opgericht. Dit team van onderzoekers en ontwikkelaars gebruikt serious gaming om toekomstige concepten te toetsen en verder te ontwikkelen. Concrete voorbeelden waarin serious gaming is toegepast, zijn de hoogfrequente dienstregeling voor het spoor, de ombouw van spoorknooppunten zoals Zwolle en Groningen en het nieuwe Europese beveiligingssysteem ERTMS.

ProRail innoveert

ProRail is altijd op zoek naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, leveranciers en start-ups. Voor innovaties van marktpartijen hebben we de InnovatieHUB, een platform om de markt te stimuleren om met ideeën te komen. We zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, en met collega-infrabeheerders binnen Next Generation Infrastructures.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers