Smeerpotten voor Hilversum en Leiden

Maatregel tegen piepend spoorgeluid

Als een trein door een bocht rijdt kan dat een piepend of snerpend geluid opleveren, wat tot geluidshinder leidt voor omwonenden. Om dit zogenoemde 'booggeluid' tegen te gaan plaatst ProRail in Hilversum en in Leiden deze dagen 'spoorstaafconditioneringssystemen', ook wel 'smeerpotten' genoemd.

Minder wrijving tussen wiel en rail

De spoorstaafconditioneringssystemen zijn kleine installaties naast de spoorbaan die een biologisch afbreekbare substantie op de rails spuiten, waardoor er minder wrijving is tussen wiel en rail. Hierdoor komt het booggeluid bij treinpassages veel minder vaak voor en neemt het geluidniveau af. In Hilversum werden dit weekend enkele tientallen van zulke installaties langs het spoor geplaatst. In Leiden beginnen we deze week. Het duurt ongeveer zes weken om de optimale afstelling van de installaties te bereiken en zoveel mogelijk geluidhinder terug te dringen.

Booggeluid

Booggeluid van treinen is een reëel probleem, zo stellen niet alleen omwonenden, maar ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarom is 4 miljoen euro beschikbaar gesteld om de spoorstaafconditioneringssystemen te plaatsen in Soest, Nijmegen, Leiden en Hilversum.

Gepubliceerd op