Snellere start treinverkeer na spoorincident

Nieuws

5 juli 2019

ProRail, de nationale politie en de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s gaan samenwerken om het treinverkeer na een incident of ongeval sneller en veiliger weer op gang te brengen. De partijen ondertekenen nog dit jaar een samenwerkingsovereenkomst, waarin een uniforme werkwijze voor hulpverleners is opgenomen.

Opstart treinverkeer

“Door beter met elkaar samen te werken, kunnen we een spoorincident vlugger oplossen en wordt de treindienst sneller hervat”, aldus Marcel van Brussel, manager brandweerzorg en risicobeheersing bij ProRail. “Het is mooi dat deze afspraken ervoor zorgen dat veilig werken en sneller treinen laten rijden hand in hand gaan. Dat is goed nieuws voor de reiziger en het bezorgt de BV Nederland minder overlast.”

Zelfde werkwijze

In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt een uniforme werkwijze opgesteld die voor alle hulpverleners geldt. Dit maakt hun werk veiliger. Miscommunicatie tussen hulpverleners zorgde in het verleden nog wel eens voor onveilige situaties.

Onder spanning

Zo viel er in november 2015 een boom op het spoor bij Santpoort, die de bovenleiding beschadigde. De brandweer dacht dat er geen stroom meer op de bovenleiding stond en wilde de boom snel weghalen. Dit bleek een misverstand te zijn, met als gevolg dat brandweerlieden bijna werden geraakt door een bovenleiding onder spanning. Door te wachten op de incidentenbestrijders van ProRail had deze gevaarlijke situatie kunnen worden voorkomen.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers