‘Waarom kunnen ze het in Zwitserland wel?’

‘Waarom kunnen ze het in Zwitserland wel?’ Een vraag die we heel vaak voorbij horen komen als het sneeuwt en vriest. Het beeld bestaat dat in het buitenland het treinverkeer soepel verloopt met winters weer, maar is dat eigenlijk wel zo?
Dubbeldekker in de sneeuw
Dubbeldekker in de sneeuw

Kijkend naar de nieuwsberichten over de grens zien we dat veel landen in Europa problemen hebben met het winterweer: Cold weather goes on as road, rail and air travel disrupted, Snow disruption across London and the south, sneeuwval levert problemen op in Hongarije en Polen: Snow causes train delays, car accidents, Snow, wind disrupt some trains in Zwitserland: Zahlreiche Unfälle, Bahnstrecke gesperrt.

Overal hinder van sneeuw en ijs

Het spoorverkeer heeft dus echt overal hinder van sneeuw en ijs. Wissels kunnen vastvriezen of verstopt raken, treinen kunnen kapot gaan door de sneeuw en vorst en als er hierdoor ergens een stremming ontstaat, kan er zo een sneeuwbalreactie optreden bij de rest van de treinen. Ook in Zwitserland.

Zwitsers leren ook van ons

De spoorbeheerders leren van elkaar, in het bijzonder hoe ze de winter aan kunnen pakken. ProRail kan veel van de Zwitsers leren, omdat vrijwel hun gehele spoornetwerk op een grote hoogte ligt waar sneeuw en ijs geen uitzondering zijn. De Zwitserse Spoorwegen hebben hier veel maatregelen tegen genomen, en we hebben de afgelopen jaren intensief contact gehad met de Zwitsers om van hen te leren. Van directieniveau tot operationeel niveau.

Maar wat maar weinig mensen weten, is dat de Zwitsers ook van ons leren. Met het drukbereden spoornetwerk in Nederland, is de verkeersleiding en het wisselverwarmingssysteem onder de besten in de wereld. Het blijkt dan ook dat we het internationaal helemaal niet zo slecht doen. Sterker nog: vergeleken met het buitenland staan we er goed op met onze winteraanpak.

Maatregelen

Uiteraard is elke storing er een te veel, zeker als onze klanten en de reizigers daar hinder van ondervinden. De maatregelen die we ook dit jaar weer tegen de winter nemen, zijn erop gericht om het treinverkeer met het winterse weer toch zoveel mogelijk te laten doorstromen. De winter zullen we nooit helemaal verslaan en we geven daarom de reiziger geen garantie op een soepele reis in winterse omstandigheden. Maar in voorbereiding op de winter zijn alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen, en we zetten ons voor de volle 100% in.

Gepubliceerd op