Weekendwerkzaamheden: slijptrein in actie

Een veilig en betrouwbaar spoor is erg belangrijk voor Nederland. Het is onze ambitie om het spoor nóg betrouwbaarder te maken, daar zijn we dag in dag uit mee bezig. We zijn daar nooit mee klaar, we willen altijd blijven verbeteren. Daarom onderhoudt en vernieuwt ProRail rails, wissels en stations. Komend weekend werken we ook weer op tal van plaatsen aan het spoor.

Wat doet een slijptrein?

Slijptrein

Eén van de werkzaamheden dit weekend, is het slijpen van spoorstaven. Met een speciale slijptrein gaan we over de sporen heen en slijpen we hiermee de spoorstaven. De slijptrein is in feite een hele grote slijpmachine.

Scrubben

Met het slijpen halen we een klein stukje van de spoorstaaf af; maar een paar tiende van een millimeter. Vergelijk het maar met het scrubben van je huid. Hierdoor wordt de spoorstaaf mooi strak. Dat is beter voor de houdbaarheid van spoorstaven en bijkomend effect is dat er minder geluidsoverlast is voor de omwonenden. Door het slijpen krijg je een stiller spoor.

Spectaculair gezicht

We slijpen 's nachts omdat we dan de ruimte en tijd hebben om ons werk te doen. We kunnen dan een aantal uren op het baanvak slijpen. Reizigerstreinen rijden dan niet, dus die hebben er geen last van. Omwonenden kunnen wel wat merken: ze kunnen een behoorlijke vonkenregen onder de slijptrein zien. Dat is vaak een spectaculair gezicht.

Dag en nacht

ProRail werkt dag en nacht door aan een beter en betrouwbaar spoor. De weekendwerkzaamheden hebben overdag geen gevolgen voor het treinverkeer. Alleen tijdens de nachten kan het op sommige plekken zo zijn dat er geen treinverkeer mogelijk is. Kijk op www.ns.nl voor reisadvies.

Gepubliceerd op