Zonne-energie voor een duurzaam Rotterdam Centraal

Vorige week werden de laatste zonnepanelen geplaatst op het dak van Rotterdam Centraal. In totaal wordt een oppervlakte van 10.000 m2 aan zonnepanelen benut om duurzame energie op te wekken. Dat is groter dan een voetbalveld. Naast zonne-energie zetten ProRail en de gemeente Rotterdam ook andere slimme innovaties in om het station zo duurzaam mogelijk te maken.
Zonne-energie voor een duurzaam Rotterdam Centraal
Zonne-energie voor een duurzaam Rotterdam Centraal

Zonne-energie voor verlichting, roltrappen en liften

De zonne-energie die op het dak van het station wordt opgewekt, wordt gebruikt voor het laten draaien van de roltrappen, de verlichting en de liften op het station. De opbrengst van de zonnepanelen is vergelijkbaar met het energiegebruik van 100 huishoudens per jaar.

Duurzame Innovaties

Naast het gebruik van zonne-energie worden op station Rotterdam Centraal andere slimme duurzame innovaties toegepast. Denk daarbij aan warmte – koudeopslag (WKO) en spiegels in het plafond van de stationshal om extra daglicht binnen te krijgen. ProRail en de gemeente Rotterdam maken op die manier Rotterdam Centraal zo duurzaam mogelijk.

Samenwerking

Het gebruik van zonne-energie op Rotterdam Centraal is een initiatief van ProRail en wordt medegefinancierd door de gemeente Rotterdam in het kader van het Climate Initiative en de Provincie Zuid-Holland die op een breed front duurzame ontwikkelingen financieel ondersteunt. Deze samenwerking zorgt ervoor dat duurzame energie op een effectieve wijze kan worden toegepast in het Rotterdamse station.
 
Meer weten over de verbouwing van Rotterdam Centraal? Kijk dan op onze projectwebsite www.rotterdam.nl/rotterdamcentraal.

Gepubliceerd op