150e verjaardag Zwolle gevierd met 8.000 bezoekers

150 kaarsjes werden er afgelopen zaterdag uitgeblazen in Zwolle. Samen met NS, gemeente Zwolle, de provincie, tal van andere organisaties en 8.000 bezoekers vierden we dat het spoor daar 150 jaar bestaat. Er werd onder andere aandacht besteed aan het verleden, het heden en de toekomst van het spoorgebied.

024 Prorail Zwolle Preview 2

175 jaar spoor

De verjaardag van Zwolle is één van de eerste feesten die we vieren in het kader van het 175 jarig bestaan van het spoor in 2014. De eerste trein vertrok op 20 september 1839 uit Amsterdam naar Haarlem. De trein verbond Nederlanders met elkaar, ontsloot het achterland met de steden en bracht Nederland welvaart en vooruitgang. En 175 jaar later nog steeds. Inmiddels ligt er 7000 kilometer spoor in ons land en dagelijks maken reizigers 1.1 miljoen treinritten. Twee van de drie inwoners in Nederland heeft een station binnen een afstand van 5 kilometer van huis.

Toekomst sporen in Zwolle

Zo is Zwolle tegenwoordig een belangrijk spoorknooppunt van Nederland. Uit acht richtingen komen er treinen aan en veel bus- en treinreizigers stappen er over. Dagelijks reizen er zo’n 35.000 mensen tussen Zwolle en de noordelijke provincies. Daarom investeren we ook in de toekomst. Het spoor tussen Zwolle en Herfte wordt verdubbeld van twee naar vier sporen en er wordt een 'vrije kruising' aangelegd zodat de treinen tussen Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Zwolle-Emmen elkaar ongehinderd kunnen kruisen. Verder worden ook de sporen aan de oostkant van het station aangepast, zodat de treinen naar Enschede en Deventer gelijk kunnen vertrekken met de treinen richting Groningen en Leeuwarden.
 

Gepubliceerd op