24-uurs toezicht op het spoor vanuit meldkamer ProRail

Per dag zijn gemiddeld 33 treinen vertraagd en is er bijna 200 minuten vertraging doordat mensen - bewust of onbewust - langs het spoor lopen. In totaal hebben machinisten vorig jaar bijna 2800 meldingen van spoorlopers doorgegeven. In de strijd tegen spoorlopers zet ProRail daarom delen van het spoor onder 24-uurs cameratoezicht. Vanuit een speciaal ingerichte meldkamer is er zicht op tientallen stukken spoor in Nederland.

24-uurs toezicht op het spoor vanuit meldkamer ProRail

Dag en nacht toezicht

De meldkamer is sinds vorig jaar actief in Eindhoven. Vanuit de meldkamer is er dag en nacht toezicht op tientallen ‘hotspots’ in het zuiden van het land met mobiele en vaste camera’s. Zodra de centralist in de meldkamer een spoorloper signaleert, worden de met GPS uitgeruste Buitengewoon Opsporings Ambtenaren er direct op uitgestuurd. Tot nu toe zijn er vanuit de meldkamer tientallen aanhoudingen verricht. Op het lopen langs het spoor staat een boete van €140. De meldkamer maakt deel uit van een pilot en duurt nog twee jaar.

Verdere maatregelen

Naast de meldkamer zet ProRail andere maatregelen in om spoorlopers te weren. Zo is vorig jaar gestart met het plaatsen van vele kilometers hekwerk langs het spoor. Dit jaar staat ca. 200 km (van de in de totaal 600 geplande kilometers) hekwerk in de planning. Daarnaast starten we ook dit jaar weer een campagne om mensen te waarschuwen voor het gevaar van spoorlopen. Zo hangen er posters met de gevolgen van spoorlopen op plekken waar veel spoorlopers worden gesignaleerd, gaat er een mailing naar recreatiebedrijven en vvv-kantoren en er is een radiospot te horen.

33 treinen per dag vertraagd, 2 doden

Lopen langs het spoor lijkt onschuldig maar is erg gevaarlijk en brengt veel hinder met zich mee. Vorig jaar nog waren er twee doden als gevolg van spoorlopen. Dan is er ook nog de overlast voor andere reizigers. Zodra een machinist iemand langs het spoor ziet lopen, gaat de trein langzamer rijden. De trein daarachter moet dan ook op de rem, de trein daarachter ook. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect en lopen meerdere treinen en reizigers vertraging op. Gemiddeld zijn dit 33 treinen en 199 minuten vertraging per dag. Daarnaast vallen er om die reden drie treinen per dag uit.

Gepubliceerd op