49 gedaan, nog 1 te gaan

Nederlandse relaishuizen zijn weer klaar voor de toekomst

In heel het land moderniseren wij de relaishuisjes, waardoor ze minder gevoelig worden voor storingen en het spoor weer betrouwbaarder is. Sinds 2013 worden deze elektronische “schakelstations” omgebouwd en binnenkort is de vijftigste aan de beurt!

Stapje voor stapje 

De update van de relaishuisjes gaat volgens een nauwgezet stappenplan. Ad Cats is monteur bij Strukton en heeft twee lange dagen en nachten veel en secuur werk verricht. Hij vertelt: “We werken samen met ingenieursbureau Arcadis. Van tevoren bepalen we welke draden we moeten omsteken. Mijn collega van Arcadis staat dan met het ontwerpboek in zijn hand en roept welke draad moet worden omgestoken. En ik check dat.”
     

Elk draadje nalopen

Tijdens de buitendienststelling hebben Ad en zijn collega’s maar liefst 1800 draden omgestoken. Dit gebeurt voor alle relaishuizen handmatig. En ook dan volgt weer een dubbel-check. Met hetzelfde handboek loopt iemand dan weer elk draadje na en tot slot volgt er nog een laatste check met Verkeersleiding. Samen wordt dan gekeken of alles weer functioneert zoals het hoort.
     

Race tegen de klok

Het project zit er bijna op. Volgende week is de laatste in Wolfheze aan de beurt. Dat is nog een behoorlijke uitdaging, omdat de monteurs dan maar 10 uur hebben om dezelfde klus te klaren waar ze eerder een heel weekend de tijd voor hadden.  
Gepubliceerd op