55 hackers staan klaar. De hackathon kan beginnen

De verkeersleidingspost Utrecht is er klaar voor! 55 hackers popelen om te beginnen aan de 'hackathon blockchain op het spoor' van ProRail. Verdeeld over tien teams zoeken zij het weekend van 13-15 april naar mogelijkheden voor blockchain op het spoor, een technologie die de potentie heeft om de wereld totaal te veranderen. Kan dit ook voor het spoor worden toegepast en wat zijn dan de veranderingen?
Verkeersleidingspost Utrecht
Verkeersleidingspost Utrecht

Blockwatte?

Een blockchain  is voor de meeste mensen nog een vrij onbekend en complex verhaal. Kort en simpel gezegd, is het een soort grote database die open is voor iedereen. Niemand is eigenaar. Iedereen kan informatie toevoegen, maar nooit meer weghalen. Hierdoor blijft de geschiedenis van de database altijd zichtbaar. Manipulatie en vervalsing is in dit systeem dus niet mogelijk. We zijn erg nieuwsgierig naar de voordelen van deze technologie voor het spoor. En naar de wijze waarop blockchain praktisch toepasbaar is. Zondagmiddag krijgen we de ideeën van de tien teams te horen en gaat het team met het beste idee met de hoofdprijs naar huis.

Hackathon

Een hackathon is een snelkookpan waarin in korte tijd op een leuke en creatieve manier gewerkt wordt aan ideeën en oplossingen. Onze hackers gaan van vrijdag- tot zondagmiddag op de verkeersleidingspost Utrecht aan de slag, een spoorsere hackplek kunnen ze niet krijgen. De deelnemende hackers zijn developers, blockchain freaks en innovators. Er zijn doktersessies, waarin zij de kennis van deskundigen kunnen raadplegen. En als ze even ontspanning nodig hebben, kunnen ze een yogasessie volgen, en daarna met nieuwe energie verder met hun opdracht. Vijftien vrijwilligers en de crew van vijf personen staan klaar om het de hackers zo makkelijk mogelijk te maken.

Hackathon volgen?

Wil je een indruk krijgen van de dynamiek en sfeer van de hackathon? Kijk dit weekend dan dan op Twitter @ProRail en op Instagram @werkenbijprorail.

En na de hackathon?

Na de hackathon gaat ProRail graag in gesprek met de teams die ideeën hebben waar ProRail in geïnteresseerd is, ongeacht of deze in de prijzen vallen.

ProRail innoveert

ProRail zoekt continu naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers en ingenieursbureaus. En we zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, met collega-infrabeheerders, zoals Rijkswaterstaat, Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam.

Gepubliceerd op