600 kilometer hekwerk tegen ‘spoorlopers’

Ruim een kwart van de vertragingen op het spoor wordt veroorzaakt door spoorlopers. Daarom starten we een nieuw offensief om het lopen langs het spoor tegen te gaan. De komende jaren wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd in ruim 600 kilometer hekwerk. Met de maatregelen wordt het spoor betrouwbaarder en veiliger.
Spoorcrossers langs het spoor
Spoorcrossers langs het spoor

Spoorlopen? 130 euro boete.

Ook zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail voorzien van GPS. Wanneer een machinist een melding maakt van spoorlopers, kan de verkeersleiding van ProRail de dichtstbijzijnde BOA’s alarmeren en zij kunnen direct ter plaatse gaan. Op spoorlopen staat een boete van 130 euro.

Spoorlopen ontmoedigen d.m.v. hekken

We hebben ruim 7.000 kilometer spoor in Nederland. Dit kan nooit helemaal worden afgesloten. Met het plaatsen van hekwerken wil Prorail het lopen langs het spoor op zogenaamde ‘hotspots’ ontmoedigen. De hekwerken worden ook ingezet tegen koperdiefstal en suïcides.

Bereikbaarheid van het spoor

Momenteel staat er ruim 1.700 kilometer hekwerk en daar komt komende jaren 600 kilometer bij. Voor hulpverleningsdiensten blijft het spoor goed bereikbaar. Zo plaatst ProRail bijvoorbeeld branddeuren. Ook voor dieren worden speciale voorzieningen getroffen, mede in overleg met natuurorganisaties

Gemiddeld drie uur vertraging

Dagelijks veroorzaken mensen die zich zonder toestemming langs het spoor begeven, gemiddeld drie uur vertraging. Dit kan gaan om wandelaars die hun hond uitlaten tot vandalisme. Machinisten schrikken van mensen die langs het spoor lopen en remmen de trein. Hierdoor ontstaat vertraging.

Campagne gestart

Om mensen te waarschuwen voor het gevaar en de overlast van spoorlopen, start ProRail ook dit jaar weer een campagne. BOA’s delen komende week flyers uit aan wandelaars, er hangen XXXL posters op ‘hotspots’ en er is een radiospot te horen.

Gepubliceerd op