Beperkt treinverkeer rond Den Haag en Rotterdam

Woensdag 19 februari bleek dat extra inspecties van een viertal wisselcomplexen bij Rotterdam, Den Haag Centraal en Hollands Spoor noodzakelijk waren. Er kon op dat moment niet meer te allen tijde gegarandeerd worden dat deze wissels konden blijven voldoen aan onze strenge veiligheidseisen. Daarom is per direct besloten om de betrokken wissels buiten dienst te nemen. De overlast voor reizigers vinden we vervelend, maar we nemen in dit soort situaties altijd het zekere voor het onzekere.
Werkzaamheden bij wissel

Nadere inspectie

In de nacht van woensdag op donderdag hebben experts de wisselcomplexen nader geïnspecteerd met behulp van extra meetapparatuur en die gegevens verder geanalyseerd. Uit de analyse bleek uiteindelijk dat twee van de vier wisselcomplexen konden worden teruggeven aan de treindienst. Bij een van de vier wisselcomplexen zijn de wissels geklemd en deze zijn dus deels beschikbaar.

Gevolgen voor het treinverkeer

Donderdagochtend is er met een beperkte treindienst gestart. Tot en met zondag 2 maart zullen reizigers tussen Utrecht en Den Haag Centraal hinder blijven ondervinden omdat het geklemde wissel aldaar nog niet volledig in dienst kan worden gegeven. In het weekend wordt het wissel gerepareerd, zodat reizigers zo min mogelijk hinder ondervinden. NS adviseert reizigers voor vertrek op de reisplanner te checken welke treinen er wel rijden en rekening te houden met grote drukte vooral in de spits.

De situatie bij deze vier wisselcomplexen heeft geen relatie met het incident dat onlangs heeft plaatsgevonden bij Hilversum en de daarop volgende inspecties. Het betreft hier een ander type wissels.

Gepubliceerd op