Bezuinigingen bij ProRail

ProRail wil efficiënter, slagvaardig en klantgerichter werken. Daarnaast hebben we van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de opdracht gekregen om structureel te bezuinigen. Daarom zullen we de komende jaren minder gaan uitgeven aan de zogenaamde apparaatskosten. Dit zijn de kosten die we maken voor personeel en benodigd materiaal zoals kantoorkosten. De directie heeft besloten deze opdracht zo uit te voeren dat ProRail tegelijkertijd efficiënter en slagvaardiger gaat opereren zodat we een betrouwbaar spoornetwerk blijven garanderen.
De Inktpot
De Inktpot

Verlies arbeidsplaatsen in drie jaren

Als gevolg van deze taakstelling verdwijnen er 600 arbeidsplaatsen bij ProRail. De belangrijkste reductie vindt plaats bij de centrale stafafdelingen en directe ondersteuning van de bedrijfsonderdelen. Dit zal in drie jaren gaan plaatsvinden. In het plan van de directie is ‘efficiënter en sterk klantgericht gaan werken’ de belangrijkste manier om deze opdracht te gaan waarmaken.

Maximale inspanning voor medewerkers

In de CAO is afgesproken dat wij als uitgangspunt zullen hanteren gedwongen ontslagen als gevolg van reorganisatie tot en met 2016 willen voorkomen en daarbij maximaal en aantoonbaar inspanning leveren om medewerkers te herplaatsen en hen van werk naar werk te begeleiden. De ondernemingsraad en vakorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de voorgenomen arbeidsplaatsreductie. Met hen is die werk-naar-werk inspanning eerder dit jaar afgesproken. Deze kan ervoor zorgen dat mensen ander werk krijgen, mochten zij hun huidige baan verliezen.

Gepubliceerd op