Bilthoven: wat we doen in 100 uur

Ruim vier dagen; honderd uur, 6.000 minuten of 360.000 seconden. Dat is de tijd waarin we samen met aannemer Heijmans deze week non-stop werken aan de basis van een nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers in Bilthoven. Wat we in 100 uur doen? De sporen worden verwijderd, kabels en leidingen worden verlegd en palen worden in de grond gebracht voor de fundering van de tunnel. Donderdag wordt het spoor dan weer teruggebouwd, zodat de treinen vrijdagochtend weer over de sporen kunnen rijden.
Starthandeling voetgangerstunnel Bilthoven afgelopen donderdag
Starthandeling voetgangerstunnel Bilthoven afgelopen donderdag

Twee nieuwe tunnels

Waar auto's, fietsers en voetgangers in Bilthoven voorheen allemaal over één overweg bij het station moesten, komen er nu twee tunnels: één bij het station voor fietsers en wandelaars en één - een eindje verderop - voor auto's. Het oversteken van het spoor wordt hierdoor een stuk veiliger. Vorige week was er even tijd voor een feestje. Toen openden we de eerste tunnel voor autoverkeer. Afgelopen donderdag zijn we meteen doorgegaan met de bouw van tunnel twee.

Bilthoven bouwt

De bouw van de twee onderdoorgangen is onderdeel van het project Bilthoven Bouwt. In de periode 2011-2018 wordt het centrum van Bilthoven gemoderniseerd en wordt het spoor op twee plaatsen ondertunneld. Ook krijgt het station een ondergrondse fietsenstalling en wordt er gewerkt aan een logische inpassing van de infrastructuur. Dat is nodig om de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid in en rond het centrum te verbeteren. De bereikbaarheid moet worden verbeterd en de kwaliteit van de openbare ruimte heeft een impuls nodig.

Vernieuwen voor de toekomst

Voor ProRail betekent vakantie werk aan de winkel. Er rijden dan namelijk minder mensen met de trein, waardoor zo min mogelijk reizigers hinder ondervinden van de benodigde treinvrije periodes. Wat niet wil zeggen dat we niet inzien dat het ingrijpend blijft voor de reiziger. Van tijd tot tijd zijn deze grote vernieuwingsslagen nodig om te zorgen dat reizigers ook in de toekomst veilig en comfortabel gebruik kunnen maken van het spoor. 

Weten wat de vernieuwing in Bilthoven betekent voor je reis? Kijk dan voor actuele reisinformatie en een volledig overzicht van de werkzaamheden op www.ns.nl.
 

Gepubliceerd op