Bits en bites

ProRail CEO Pier Eringa was gisteren één van de keynote speakers tijdens het Rail live! congres in Bilbao (Spanje). Kern van zijn betoog vormde de digitale transformatie van het Nederlandse spoornetwerk.

Rail live! is een driedaagse expo waarin een breed scala aan innovaties in de spoorsector aan bod komt, met bijbehorende conferentie waarin de internationale spoorwereld elkaar bijpraat over state of the art ontwikkelingen in de sector.

Transparant

Behalve over de mooie prestaties van ons spoorsysteem, zoals onlangs opnieuw bleek uit de tweejaarlijkse Europese benchmark, vertelde Pier Eringa vol trots hoe onze ICB’ers en medewerkers van het OCCR het doen op Twitter en hoe ons online dashboard zo goed als live laat zien hoe het spoor in Nederland presteert.

Digitalisering

Daarnaast ging Pier Eringa in op de geslaagde ERTMS testrit met hybride niveau 3 die we onlangs samen met NetworkRail en verschillende leveranciers uitvoerden op een circuit in Noord-Londen en op de proeven met ATO (Automatic Train Operation) die voor dit jaar op stapel staan. Het spoor wordt met behulp van nieuwe technieken steeds betrouwbaarder. Dit is de opmaat naar de grote digitale transitie van het spoor die voltooid wordt met de invoering van het nieuwste treinbeveligingssysteem ERTMS level 3. Dat wordt het ook mogelijk seinen te digitaliseren en wordt de techniek en GPS locatie zoveel mogelijk verplaatst van het spoor naar de trein. ‘Van een sector gericht op beton, staal en kabels gaan we naar een sector gericht op bits en bytes. 'We hebben, met andere woorden, een extreme make-over nodig voor het spoor om het aantrekkelijk te maken voor toekomstige generaties’.

Gepubliceerd op

Gerelateerde onderwerpen